Аскорбінова кислота, Харчова добавка Е 300
Сфери застосування:
Харчова промисловість
- для виробництва продуктів функціонального призначення, збагачених вітаміном С
- додавання аскорбінової кислоти до суміші речовин для коптіння знижує вміст нітрозамінів у беконі
- для підвищення харчової цінності продуктів, наприклад кабачкової ікри перед фасуванням додають аскорбінову кислоту в овочеву масу з розрахунку 1 кг на 1000 кг продукту
- у виробництві фруктових та овочевих соків, наприклад, перетерте моркв’яне пюре змішують з 10% цукровим сиропом з додаванням лимонної і аскорбінової кислот у співвідношенні 1:1, гомогенізують при тиску 10-15 МПа, деаерують при залишковому тиску 86,5-93,1 кПа впродовж 8-10 хвилин у вакуамних апаратах чи деаераторах різних типів. Далі підігрівають, фасують та стерилізують.
- при заморожуванні фруктів, особливо абрикосів і персиків їх обробляють антиоксидантами – цілі плоди замочують протягом години в 6-7% розчині аскорбінової кислоти і 0,10-0,15% кухонної солі в ємностях із нержавіючої сталі, а половинки – півгодини у 3,5-4,0% розчині аскорбінової кислоти і 0,10-0,15% кухонної солі.
- аскорбінова кислота є хлібопекарським поліпшувачем окиснювальної дії. Вводять у тісто 10 % розчин з перерахунку 0,01 % до маси борошна.
Косметична промисловість
- входить до складу доглядових косметичних засобів як активний компонент у концентраціях 5-20%, pH має бути 3,5 і нижче для стабільності аскорбінової кислоти.
- цінність і дієвість цього вітаміну підтверджують численні дослідження. Він є ефективним антиоксидантом і знижує шкідливий уплив ультрафіолету на шкіру та в такий спосіб захищає її від фотостаріння.
- як потужний антивіковий компонент вітамін С також стимулює синтез колагену й еластину. Завдяки тому, що він м’яко освітлює шкіру, його часто використовують у засобах для боротьби з гіперпігментацією.
- крім того, вітамін С покращує стан шкіри з акне та допомагає при куперозі внаслідок зміцнення капілярної стінки.
Фармацевтика
- у профілактичних і лікувальних цілях при скорбуті (цинзі), кровотечах різної етіології, інфекційних захворюваннях та інтоксикаціях, захворюваннях печінки та нирок.
Органічна хімія
- стабілізатор купруму (І) у реакціях купрум-каталізованого циклоприєднання між азидами та алкінами
- реактив Уденфрінда – суміш кисню, солей Fe (II), аскорбінової кислоти і етилендіамінотетраоцтової кислоти
Аналітична хімія
- відновник у інверсійно-вольтамперометричному методі визначення йоду
- визначення фосфатів – реакція аскорбінової кислоти з молібденовою рідиною
Супрамолекуляна хімія
- йодометричне визначення аскорбінової кислоти у міцелярному розчині хлориду додецилпіридинію
- -17%Залишилось 5 днів2250564388Готово до відправки281 ₴234 ₴
- -17%Залишилось 5 днів2250619136Готово до відправки548 ₴457 ₴
- -16%Залишилось 5 днів2307038627Готово до відправки Оптом і в роздріб85 ₴71 ₴