Добавка Е-331 – Цитрат Натрію. Використання та стандартні дози у різних харчових продуктах
Натрій лимоннокислий (Е331), інакше – цитрат натрію, натрієва сіль лимонної кислоти, формула Na3C6H5O7*2H2O. Відома як спеція (приправа), емульгатор, стабілізатор і популярний консервант. Застосування натрію лимоннокислого на початку 20-го століття було суто медичних, коли речовина використовувалася при переливаннях крові, щоб перешкоджати її згортання. Подібний напрямок збереглася за ними досі.
Являє собою кристалічний порошок білого кольору (або з безбарвними кристалами), без запаху. Добре розчинний у воді, погано – у спирті. Не вибухонебезпечний, не горючий, не токсичний, стійкий до нагрівання. Має средневыраженный солоно-кислий смак, тому відноситься до групи так званих «кислих солей», утворених лужно-земельними металами. Двухводная форма лимоннокислого натрію має найбільшу концентрацію речовини і має тривалими термінами зберігання. Повністю безпечний для організму.
Застосування Натрію Лимоннокислого ТМ "Клебріг"
Харчова промисловість
Використовується при виготовленні безалкогольних напоїв, особливо з цитрусовим смаком. Інгредієнт з аналогічними властивостями в напої-енергетики, в тому числі відомих світових брендів. Регулятор кислотності в солодощах, при приготуванні кави в кавомашинах, а також багатьох страв. Входить до складу плавлених сирів, майонезу, більшості кондитерських виробів – пастили, мармеладу, суфле, зефіру, желе, йогурту, а також ягідних і фруктових компотів, дитячого харчування. Бере участь у створенні і підтримці потрібної консистенції.
У молочному виробництві служить добавкою, що збільшує строки зберігання пастеризованого і стерилізованого молока, за збереження первинних якостей, кисломолочної продукції і молочної консервації. Не допускає згортання молока. Сприяє швидкому взбиванню морозива, кондитерських кремів.
В цілому покращує гастрономічні властивості продуктів, їх органолептичні якості, оскільки володіє особливим, природним кисло-солоним смаком, якого важко добитися штучними поєднаннями, з цієї ж причини використовується в якості приправи. Бере участь у засолюванні м'ясних виробів, морепродуктів, перешкоджає утворенню гіркоти, зберігає привабливий колір. Використовується в якості добавки при приготуванні домашніх ковбас та інших м'ясних виробів.
Цікава одна з характеристик лимоннокислого натрію – він стимулює засвоєння організмом вітаміну С, інакше – є синергістом аскорбінової кислоти.
Стандартні дози при додаванні лимоннокислого натрію в процесі приготування в харчовій промисловості:
- Кондитерських виробів – до 10 кг/т продукту (в середньому 3-4 кг порошку Е331) за технологією виготовлення фруктових пюре, желированных десертів.
- Молочних і кисломолочних продуктів – для отримання підсумкової концентрації 0,05-0,4%, для цього застосовується розчин Е331 з 10-25% часткою лимоннокислого натрію.
- Сирів, у тому числі плавлених – 2-3% у вигляді солі для досягнення потрібної консистенції.
- М'ясних виробів – від 10-12% в сосисках до 20% в ковбасних виробах, в залежності від інших добавок, наприклад, фосфатів.
Інші області застосування
Лабораторії і хімпром. Застосовується в якості буферного з'єднання, що перешкоджає зміні рН середовища. В реакціях аналітичної хімії визначає іони амонію в розчині.
Медицина і фармакологія. Додається в препарати, призначені для лікування сечостатевих інфекцій та запалень, т. к. здатний знижувати кислотність і тим самим полегшувати стан. Це особливо важливо при захворюваннях нирок і сечостатевої системи в цілому. Компонент проносних засобів, оскільки бере участь у регуляції осмосу в організмі, а також ліків від зневоднення. У лабораторних дослідженнях цитрат натрію використовується при вимірюванні швидкості осідання червоних кров'яних тілець. Застосовується для зняття симптомів похмілля, нейтралізує наслідки алкогольного отруєння. Рекомендуется в качестве составляющей белково-углеводной диеты, помогает восстанавливать силы.
Ветеринария. Служит агентом размораживания животной спермы для искусственного оплодотворения.
Автомобили. Добавляется в составы-стеклоочистители.
Строительное дело. Используется как ингибитор процессов цементирования в скважинах – замедляет застывание.
Косметология. Используется в качестве компонента моющих средств для тела – гели для душа, составы для принятия ванны, шампуни, маски, крема. В них он отвечает за рН среды, поддерживает густое устойчивое пенообразование. Известно положительное влияние присутствия лимоннокислого натрия в косметических средствах. В частности, волосы после обработки таким шампунем становятся шелковистыми, блестящими и гладкими, естественный жир кожи головы мягко нейтрализуется лимоннокислой составляющей, не образуя мыльного налета. Поэтому цитрат натрия часто используется в линиях косметики, называемой органической.
Спорт. Это отдельное направление использования лимоннокислого натрия. При повышенных продолжительных нагрузках в мышцах образуется молочная кислота, которая приводит к так называемому закисанию мышц и болезненным ощущениям, быстрой усталости. Пищевую добавку Е331 используют в спортивном питании, которое способствует набору мышечной массы и повышению выносливости организма. Спортсмены-горнолыжники и бегуны на длинные дистанции употребляют лимоннокислый натрий перед стартом.
Чому варто придбати Натрій лимоннокисоий саме від ТМ "Клебріг"?
- Висока якість продукції.
- Можливість вибору фасування залежності від потреб. У каталозі нашого сайту за посиланням ви можете придбати зручний для вас варіант.
- Гнучка система цін: чим більше одиниць придбаного товару, тим нижче ціна продукту. До того ж, на більшість позицій діють спеціальні акційні пропозиції.
- Наявність сертифіката, в якому можна переглянути всі необхідні дані про продукт.
- Маркування товару та надійність упаковки.
- Можливість відправлення у день замовлення Новою поштою і по середах і п'ятницях Укрпоштою.
- Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктівТартразин дуже популярний водорозчинний барвник у харчовій, косметичній та фармацевтичній галузях промисловості. Він надає продуктам стабільне яскраве жовте забарвлення, а також у поєднанні з іншими барвниками створює низку інших кольорів - від зеленого до коричневого. Найчастіше тартразин використовують у виробництві кондитерських виробів, алкогольних та безалкогольних напоїв, макаронів, молочних виробів, сирів, кетчупів, соусів, драже, морозива, джемів, пюре у концентрації 50-100 мг/кг.Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктів