Продавець Клебріг - Гіпермаркет хімічної продукції розвиває свій бізнес на Prom.ua 12 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
9660 відгуків
Клебріг - Гіпермаркет хімічної продукції
+380 (67) 117-89-00
+380 (99) 117-89-00
+380 (63) 117-89-00
+380 (67) 117-87-77Оптовий відділ
Додати відгук

Адипінова кислота для виробництва нейлону. Таблетки з адипінової кислоти для дезінфекції води

Адипінова кислота для виробництва нейлону. Таблетки з адипінової кислоти для дезінфекції води

Адипінова кислота – це органічна речовина, також відома під назвами кислота гександіова та 1,4-бутандикарбонова, харчова добавка-антиоксидант Е355. Належить до групи карбонових кислот, є 2-х основним її граничним представником.

Виглядає як твердий кристалічний продукт/біла порошкоподібна маса. Смак – кислий, запах не властивий. Вони з легкістю піддаються розчиненню в етиловому та метиловому спиртах, диметилкетоні та діетиловому ефірі. Що стосується розчинності у водному середовищі, то вона відбувається важко, особливо в холодній, дещо краще ця кислота розчиняється у воді з підвищенням температури. Разом з тим, формує солі, іменовані адипінатами, а вже переважна кількість з них водорозчинні.

При нагріванні розпадається, під час чого виділяються леткі пари пентанової кислоти та інших сполук. У поєднанні з двоатомними спиртами дає поліестери, з вуглеводнями, у яких 2 атоми водню заміщені аміногрупами – поліаміди, взаємодіючи з нітридом водню та амінами – солі амонію, які в ході відщеплення водних молекул трансформуються в адипаміди (наприклад, адипонитри та t 300-400 °C).

Одержання цієї сполуки здійснюють як у промислових масштабах, так і в умовах лабораторії. Загалом світове виробництво становить кілька мільйонів тонн щорічно.

Характеристики технічної адипінової кислоти

Кристалічна речовина білого кольору. Добувають окисненням циклогексану.

Технічні вимоги

Температура плавлення не нижче 150 °С. Вміст вільної нітратної кислоти не більше 0,1 %, оксалатної кислоти – не більше 0,25 %, вологи – не більше 1 %.

Визначення вільної нітратної кислоти

Нітратну кислоту відновлюють сплавом Деварда (склад: 50 % Сu, 45 % Al, 5 % Zn) до аміаку, який після додавання до досліджуваного розчину лугу відганяють в приймач, де він поглинається розчином титрованої кислоти. За кількістю зв’язаної кислоти розраховують вміст нітратної кислоти (обернене титрування).

Хід визначення

Наважку адипінової кислоти приблизно 10 г переносять в круглодонну колбу приладу Кьєльдаля місткістю 400 мл, вносять 10 г сплава Деварда, 5 мл етилового спирту (для розчинення кислоти) і 100-150 мл води. В приймач наливають 25 мл 0,1 м.к.е. хлоридної кислоти і 50 мл води, додають кілька крапель розчину метилового красного і кінець холодильника опускають в рідину приймача. В круглодонну колбу приливають 50 мл розчину натрію гідроксиду густиною 1,3 г/см3.
Перегонку ведуть протягом 30 хвилин. Внаслідок поглинання пари аміаку кислотою в колбі виникає деяке розрідження. Тому не можна припиняти нагрів, доки кінець трубки холодильника не буде вийнято із рідини приймача. Інакше розчин може бути перекинуто в перегінну колбу.

Аміак, що виділяється, поглинається розчином кислоти, яка знаходиться у приймачі, з утворенням амонійної солі. Надлишок кислоти відтитровують розчином лугу. Одночасно ставлять контрольний дослід.

Моль еквівалентів НNО3 дорівнює 63,01 г, тобто молярній масі нітратної кислоти. Масову частку нітратної кислоти Х1, %, розраховують за формулою:

де V – об’єм 0,1 мл. розчину натрію гідроксиду, витраченого на контрольне титрування взятого об’єму 0,1 м.к.е. хлоридної кислоти, мл; Vо – об’єм 0,1 м.к.е. розчину натрію гідроксиду, витраченого в основному досліді, мл; К – поправковий коефіцієнт для 0,1 м.к.е. розчину натрію гідроксиду; 0,006301 – маса нітратної кислоти, що відповідає 1 мл точно 0,1 м.к.е. розчину натрію гідроксиду, г; а – наважка адипінової кислоти, г.

Визначення вмісту оксалатної (щавлевої) кислоти

Оксалатну кислоту визначають методом перманганатометрії в кислому середовищі:
2 KMnO4 +5 Н2С2О4 + 3 H2SО4 К2SО4 + 2 MnSО4 + 10 СО2 + 8 Н2О
Моль еквівалентів оксалатної кислоти розраховують при зіставленні речовин, що приймають участь у реакції:
5 Н2С2О4 2 KMnO4 2 MnSО4 – 10 ē
Моль еквівалентів Н2С2О4 дорівнює 1/2 молярної маси оксалатної кислоти,тобто 45,02 г.

Хід визначення

Наважку технічної кислоти масою в 20 г переносять у конічну колбу місткістю 250 мл, добавляють 100 мл води і 20 мл сульфатної кислоти (1:4). Нагрівають до кипіння і титрують 0,005 м.к.е. розчином калію перманганату до появи світло-рожевого забарвлення.

Масову частку оксалатної кислоти Х2, %, розраховують за формулою:

,

де V – об’єм 0,05 м.к.е. розчину калію перманганату, витраченого на титрування, мл; К – поправковий коефіцієнт для 0,05 м.к.е. розчину калію перманганату; 0,002251 – маса оксалатної кислоти, що відповідає 1 мл точно 0,05 м.к.е. розчину калію перманганату, г; а – наважка оксалатної кислоти, г.

Адипінова кислота. Синтез

Реагенти:

  • циклогексанол – 1,2 мл
  • кислота азотна (d=1,4) – 10 мл

Обладнання:

  • колба круглодонна двогорла з/ш 100 мл
  • дефлегматор
  • воронка крапельна
  • плитка електрична
  • баня льодяна
  • колба Бунзена
  • фільтр Шотта

Першою стадією цього перетворення є окиснення циклогексанолу до циклогексанону. При окисненні аліфатичних кетонів концентрованою азотною кислотою, згідно з правилом Попова, не вдається передбачити напрям розриву зв’язку С-С біля кетогрупи; тому ця реакція має препаративне значення лише для симетрично циклічних кетонів на зразок циклогексанону.

У круглодонній колбі, оснащеній дефлегматором і крапельною воронкою, нагріваємо до початку кипіння 10 мл концентрованої азотної кислоти, після чого додаємо за допомогою крапельної воронки циклогексанол зі швидкістю 3-4 краплини за хвилину. Під час додавання циклогексанолу нагрівання можна зменшити або припинити.

Увага! Усі операції слід проводити у витяжній шафі: виділяються токсичні оксиди нітрогену та пари азотної кислоти. Циклогексанол потрібно додавати обов’язково до вже нагрітої азотної кислоти, щоб реакція відразу розпочалася; якщо в момент закипання кислоти у суміші буде присутнім циклогексанол, можливий вибух.

Після додавання всього циклогексанолу суміш кип’ятимо ще 10-15 хвилин, вміст колби охолоджуємо на льодяній бані. Утворений осад відфільтровуємо на скляному фільтрі (не промиваємо, щоб уникнути втрат продукту!) і висушуємо на повітрі у скляній або порцеляновій чашці.

Отримуємо близько 2 г (55 %) продукту у вигляді крупних безбарвних кристалів із температурою плавлення 153 °С.

Сфери застосування Адипінової кислоти ТМ "Клебріг"

Текстильна промисловість

 

 

 

 

 

 

 

Величезна частина (близько 90%) виробляється речовини йде на створення нейлону 66, а також ефірів кислоти, поліамідів і поліуретанів. Нейлон 66, або іншими словами, полігексаметіленадіпінамід - це синтетичний полімер, твердий білий високоміцний матеріал з великою аразивною стійкістю і стійкістю до значних температур. Він, в свою чергу, знаходить застосування у виготовленні поліамідного волокна.

Харчова промисловість

З неї виробляють таблетки для дезінфекції води для пиття і таблетовану побутову хімію для посудомийок. Служить вона і чудовою добавкою в такому важливому процесі, як Десульфуризація димових газів (очищення від сірки).

Добавка до їжі E-355 покликана надавати їжі і напоїв (головним чином, безалкогольним) кислий смак. Це м'який підкислювач, зважаючи кислого смаку якого в тандемі з невеликою гігроскопічністю кислинка продуктів зберігається протягом довгого часу. Як регулятор кислотного рівня (для підтримки потрібного рівня водневого показника, захисту від передчасного псування, окислення і прогоркания) його вносять в жуйки, ароматизовані сухі і желеподібні десерти, суміші для випічки, начинки, оздоблювальні напівфабрикати для здоби і борошняниої кондитерки, карамельні цукерки, сухі порошкоподібні композиції для приготування напоїв. Може використовуватися самостійно або разом з іншими адипінатами.

 

В даний час статус добавки невизначений. Адипінова кислота присутня в списку затверджених Євросоюзом харчових добавок. Але її використання на даний момент заборонено, так як речовина не пройшла або ще проходить відповідні тестування.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner