Продавець Клебріг - Гіпермаркет хімічної продукції розвиває свій бізнес на Prom.ua 12 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
10031 відгук
Клебріг - Гіпермаркет хімічної продукції
+380 (67) 117-89-00
+380 (99) 117-89-00
+380 (63) 117-89-00
+380 (67) 117-87-77Оптовий відділ
Додати відгук

Харчові кислоти: особливості застосування в харчовій промисловості

Харчові кислоти: особливості застосування в харчовій промисловості
Ми дбаємо не лише про якість продукції, яку Ви купуєте, а й про те, щоб ви отримали достатньо інформації про обраний Вами товар. ТМ “Клебріг” турбується про максимальну доступність та точність інформації, щодня створюючи ще більше фото та описів до кожної позиції. Ми сподіваємось, що ви оціните наші старання та не залишите їх поза увагою. Найкращий показник цього - Ваші вдячні відгуки. Скористайтеся можливістю поділитися своїми враженнями після покупки. Дякуючи цьому, ми вдосконалюємо свою роботу щодня! Пам’ятайте: великі зміни починаються з маленьких кроків!


ТМ "Клебріг" протягом вже більше 10 років розширює асортимент своєї продукції. Представники будь-якої сфери можуть знайти необхідну речовину в нашому каталозі. Складно уявити собі сучасну харчову промисловість без використання кислот. Вони стали невід'ємною частиною більшості готових страв і продуктів. Ми подбали про те, щоб ви могли не просто купити харчові кислоти в нашому магазині, але і отримали максимум корисної інформації про їх застосування.

Які харчові кислоти найбільш затребувані?

До цього списку належать:

Лимонна
Винна
Яблучна
Молочна
Ортофосфорна
Крижана оцтова кислота

Найбільш затребувані вони в таких напрямках харчової промисловості:

-кондитерські вироби і випічка;
-молочне виробництво;
-м'ясопереробна та ковбасна промисловість;
-приготування напоїв та ін.

Небезпечні харчові кислоти для здоров'я?

Харчові кислоти при дотриманні їх концентрації не просто НЕ шкодять здоров'ю, але і навпаки — корисні. Завдяки їх використанню вдається контролювати рівень кислотності в організмі, поліпшувати обмін речовин і травлення в цілому.
 

Перейдемо до більш детального опису кожної з кислот.
 

ЛИМОННА КИСЛОТА


Це органічна кислота, яка використовується в промисловості в якості природного консерванту, регулятора кислотності, підсилювача смаку, антиоксиданту. Вона також відома як харчова добавка E-330. Її можна знайти на кожній кухні, адже вже просто неможливо уявити приготування страв, навіть вдома, без неї.

Лимонну кислоту вважають:

  • консервантом, оскільки в кислому середовищі гине велика частина відомих патогенних мікробів;
  • антиоксидантом, оскільки вона протистоїть окислення, пов'язуючи вільні радикали;
  • стабілізатором кольору;
  • регулятором кислотності.

Ця добавка може працювати як розпушувач, якщо поєднати її з лугом (харчовою содою). Е 330 бурхливо реагує на луг, починає виділятися вуглекислий газ, який насичує тісто, роблячи його пишніше.

Добавку використовують для газованих напоїв, солодощів і хліба, алкоголю. При виробництві хліба використовується властивість лимонної кислоти реагувати з лугами (наприклад, Е 500 — харчовою содою). З'єднуючись ці два продукти, викликають реакцію виділення вуглекислого газу, що робить тісто повітряним і пишним. Також лимонну кислоту використовують для:

  • консервованих, заморожених овочів і фруктів (свіжі фрукти і овочі теж можуть поверхнево обробляти, щоб захистити від гнильних бактерій);
  • хліб (добавка входить до складу розпушувача, використовується як поліпшувач якості борошна, як регулятор кислотності);
  • соки, газовані напої, нектари (лимонна кислота є регулятором pH і консервантом);
  • кондитерські вироби, шоколад (в солодощах лимонна кислота може бути підкислювальником, консервантом, стабілізатором);
  • рибні і м'ясні продукти (Е 330 застосовується як фіксатор забарвлення, консервант);
  • алкогольні напої;
  • бульйонні кубики, рослинні масла, сири.
     

Більше того, кислоти настільки унікальні і багатофункціональні, що їх застосовують і в інших сферах.

ВИННА КИСЛОТА

Ще одна незамінна харчова добавка — Винна кислота або ж Е334.

Винна кислота володіє такими властивостями:

-регулятор кислотності або рH
-антиоксидант при виготовленні кондитерських і хлібобулочних виробів: цукерок, мармеладу, джемів, желе, фруктово-ягідного морозива, консервованих продуктів, соків, безалкогольних напоїв, столових вод та винних виробів
-додає терпкий смак вину
-її додають e спиртні напої для пом'якшення смаку спирту і додання приємного аромату
-антиокислювальні властивості реактиву дозволяють продовжити термін придатності харчових продуктів – вона сприяє уповільненню окислювальних процесів.
-підтримує у продуктах обумовлений лужний рівень pH: що більше кислоти, то нижче рівень pH.

Особливе значення Винна кислота має для приготування алкогольних напоїв: вина, пива тощо. Винна кислота використовується для промивання культурних дріжджів перед використанням у технологічному процесі. Також ця харчова добавка у вигляді сухого  кристалічного порошку додається в винне сусло. На величину доданої кислоти впливає жорсткість води. Це обумовлено тим, що карбонати і бікарбонати, які слугують показниками жорсткості води, нейтралізують винну кислоти завдяки своїм хімічним властивостям. В деяких випадках потрібно попередньо позбутися зайвого вмісту солей у розчині, перш ніж додавати винну кислоту.

Цікаво застосування винної кислоти в спиртової продукції. Приміром, якщо не використовувати її для приготування горілки, вона має дуже різкий смак, тому для пом'якшення спирту в продукт додається Винна кислота.

Більше про застосування Винної кислоти ТМ "Клебріг" читайте в нашій статті.

ЯБЛУЧНА КИСЛОТА

Також відома харчова добавка Е296, Яблучна кислота широко застосовується як регулятор кислотності в найрізноманітніших продуктах, а також як стабілізатор і смаковий агент. Особливо популярна добавка для приготування кондитерських виробів, різних солодких напоїв, при виробництві соків, соусів, винної продукції.

Яблучна кислота у вигляді добавки робить смак продукту більш м'яким, в якості стабілізатора перешкоджає незворотним процесам, що дуже важливо, наприклад, у молочній галузі.

Загалом, для харчової промисловості яблучна кислота цікава своїми консервуючими властивостями, надає приємний присмак напоїв і продуктів. Використовується у виноробстві, виробництві мармеладу, желе, пастили, морозива, напоїв з фруктовим смаком.

Також вона використовується для виробництва яблучного оцту. Знижує вміст мікроорганізмів – грибків і бактерій, сприяючи тривалого зберігання виробів. При вживанні напоїв і продуктів, що містять яблучну кислоту, відзначається зниження втоми, підвищується апетит, клітинний обмін нормалізується, а кровообіг стабілізується.

Так як цякислота менш кисла, ніж винна і лимонна, її додають в продукти на 15-30 % більше.
 

Більше про застосування Яблучної кислоти ТМ "Клебріг" читайте в нашій статті.

 

МОЛОЧНА КИСЛОТА
 

У харчової промисловості молочна кислота застосовується дуже широко завдяки  відсутності протипоказань.

В якості харчової добавки в хлібопеченні молочну кислоту використовують найчастіше для профілактики в боротьбі з картопляною хворобою, яка викликається картопляними паличками Bacillus mesentericus, стійкими до високої температури, і для поліпшення смаку виробів з пшеничного борошна. Підкислення середовища молочною кислотою прискорює дозрівання тіста перед обробленням, що усуває можливість розвитку в ньому сторонніх мікроорганізмів. Хліб, отриманий прискореним способом, містить велику кількість цукрів, водорозчинних вуглеводів та бісульфіт зв'язують сполук, що виражається в збільшенні пористості хліба, поліпшенні властивостей м'якушки, аромату, смаку і підвищення стійкості до черствіння.

У кондитерській промисловості молочна кислота і її натрієва сіль (лактат натрію) використовується при виготовленні мармеладу, пастили, зефіру, карамелі з начинкою, халви соняшникової, пряників та інших виробів.

Молочну кислоту застосовують у виробництві м'яса і м'ясопродуктів завдяки високим дифузійним властивостями, антимікробній дії, здатності пластифікувати білки, прискорювати дозрівання м'яса, розпушувати колагенові пучки, регулювати рН і смак. Оброблення м'яса і м'ясних продуктів водними розчинами молочної кислоти, що забезпечує утримання рН на рівні 4,0-5,4, сприяє утворенню на поверхні, просоченої кислотою «захисного шару від 5 до 20 мм, що перешкоджає розвитку гнильних мікробів.

У пивобезалкогольній промисловості молочну кислоту використовують під час приготування сирцевого солоду або затору для зниження жорсткості води, створення оптимального рівня рН, поліпшення фізіологічного стану дріжджів, збільшення виходу екстрактивних речовин солоду, а також для регулювання смаку і аромату.

Зараз виробництво плодових і овочевих консервів, закусок, соків та інших консервованих продуктів здійснюється у відповідності з технічною документацією, що міститьдержавні стандарти, технологічні інструкції та галузеві стандарти. При приготуванні маринадів рекомендується використовувати суміші оцтової і молочної кислот. Встановлено, що більш сильна антимікробна дію за умови  меншої кислотності досягається при спільному впливі цих добавок. Маринади набувають більш ніжний аромат і м'який кислий смак. Витримування овочів в кислому середовищі з рН 3,0-4,0, створюваної молочною кислотою, протягом 30-60 хв. дозволяє видалити з них нітрати, що важливо з гігієнічної точки зору.

Більше про застосування Молочної кислоти ТМ "Клебріг" читайте в нашій статті.  

ОРТОФОСФОРНА КИСЛОТА

Ортофосфорну кислоту широко застосовують для приготування желатину, використовують безпосередньо в безалкогольних напоях, джемах і желе в якості агента, контролюючого кислотність, для підтримання чистоти, поліпшення смаку і посилення консервувального ефекту. А також в рафінуванні цукру і кормах для домашніх тварин. Широко застосовується при переробці сирої рослинної олії на стадії попередньої обробки і дегумування.

Різні солі фосфорної кислоти, такі як монокальційфосфат, використовуються в якості розпушувачів. Харчова фосфорна кислота часто згадується як добавка E338 і служить для підкислення харчових продуктів і напоїв, таких як різні види коли, а також сирів та деяких ковбас. Це забезпечує їх гострий або кислуватий смак.

Поживна речовина у виробництві дріжджів. Забезпечує контроль росту бактерій у відібраних оброблених продуктах. Застосовується для освітлення цукрових соків після процесу вапнування.

Більше інформації про застосування Ортофосфорної кислоти читайте в нашій статті.
 

КРИЖАНА ОЦТОВА КИСЛОТА
 

96-100% оцтова кислота або ж харчова добавка Е260 - це крижана оцтова кислота, що являє собою прозору гігроскопічну рідину чи безбарвні кристали з дуже неприємним і різким запахом. Крижана кислота може використовувати і в харчовій промисловості, але тільки у вигляді оцтової есенції або оцту. Слід зазначити, що у побуті її можна використовувати для приготування їжі. Це пов'язано з тим, що її можна легко розбавити з водою, знаючи правильні пропорції.

Для вашої зручності, ми розрахували основні пропорції які застосовуються в побуті і для приготування їжі:

80% - 100 мл ЛУК - 25 мл води

70% - 100 мл ЛУК - 43 мл води

60% - 100 мл ЛУК - 67 мл води

40% - 100 мл ЛУК - 150 мл води

30% - 100 мл ЛУК - 233 мл воды
25% - 100 мл ЛУК - 300 мл води

Розчин Крижаної оцтової кислоти (більше відомий нам як оцет) використовують у подальшому для приготування майонезів, соусів, кетчупу, як окрема добавка для підсилення кислого смаку різних страв.

Більше інформації про застосування Крижаної оцтової кислоти читайте в нашій статті.

Список харчових кислот і добавок не обмежується всім вищевказаним. У каталозі нашого сайту в категорії "Харчові добавки" ви можете знайти та ознайомитися з усім списком харчових добавок. ТМ "Клебріг" піклується про якість продукції і про наявність опису до неї, тому до більшості позицій ви знайдете рецепти застосування та нюанси використання. Сподіваємося, що вам сподобалася наша стаття. Приємних подальших покупок в нашому магазині!
 


 

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner