Зниження кислотності вина. Бікарбонат калію в виноробстві.
Бікарбонат калію - засіб для зниження кислотності в суслі та вині. Розкислення засноване на взаємодії винної кислоти і карбонату калію з утворенням винного каменю. При внесенні препарату в сусло або вино процес утворення винного каменю можна прискорити зниженням температури і інтенсивним перемішуванням. Гідрокарбонат калію знижує кислотність тільки за рахунок зменшення винної кислоти. При розкисленні слід пам'ятати, що при хімічній реакції виділяється багато СО2, тому ємність з розкиснюючим продуктом повинна бути неповною. Дози препарату не менше 1 грама для зниження титруємої кислотності в літрі сусла або вина.
Бікарбонат калію слід зберігати в добре закритому контейнері в сухому і прохолодному місці. Бікарбонат калію стабільний в повітрі при нормальних температурах, але при нагріванні до 100-200 °C в сухому стані або в розчині поступово перетворюється в калій карбонат.
Застосування бікарбонату калію ТМ Клебріг в виноробстві
Препарат призначений для кислотознижування, викликає швидке осадження кристалів винного каменю і швидку підготовку вина до розливу. Це хімічний метод, заснований на взаємодії винної кислоти з бікарбонатом калію. Кислотознижування відбувається відразу після внесення препарату.
На відміну від процесу кислотознижування із застосуванням крейди, при роботі з бікарбонатом калію можна прискорити випадання кристалів гідротартрата калію шляхом обробки холодом або контактного способу (інтенсивне перемішування бікарбонату калію в охолодженому вині при температурі від -4 до + 4 ° С)
Відбувається швидке випадання кристалів, і після їх відділення вино готове до розливу. При цьому може бути використаний також контактний спосіб, за допомогою якого стабільність вина, як правило, досягається протягом декількох днів. Простою альтернативою є використання зимового холоду. Однак при нормальній температурі підвалу для осадження кристалів потрібно кілька тижнів.
Отримане значення кислотності може бути встановлено лише після повного випадання гідротартрата калію, тобто, після відповідного зберігання або після обробки холодом, а також при застосуванні в якості альтернативи контактного способу.
Розкислення вина
Необхідність розкислення вин виникає досить рідко, наприклад, якщо фрукти і ягоди дозрівали в холодному кліматі і їх сік дуже кислий для ферментації. У домашньому виноробстві зниження кислотності соку зазвичай проводиться додаванням «нейтральної» води (pH 7). Однак це розмиває смак соку, його загальна екстрактивність зменшується.
Що стосується виноградної сировини, то розкислення краще здійснювати бікарбонатом калію, оскільки він працює більш «м'яко», ніж карбонат калію. З його допомогою рекомендується знижувати кислотність, але лише на 0,3% ТК. Після застосування бікарбонату калію вино повинно бути піддано кріостабілізаціі.
Дозування Бікарбоната калію ТМ Клебріг для знижения кислотності вина
Дозування карбонатів сильно залежить від буферної ємності вина, яка, в свою чергу, корелюється з вмістом в ньому кислот і їх сили. Однак якщо вино має ТК в діапазоні 0,8-1%, можна дотримуватися загальноприйнятих правил: для зниження ТК на 0,1% потрібно додати 0,6 г / л карбонату калію, 0,9 г / л бікарбонату калію і 0,67 г / л карбонату кальцію. Хімічне розкислення слід проводити з освітленим соком або вином, охолодженим до температури + 4 ° С. Карбонати, попередньо розчинені в невеликій кількості води або соку, потрібно вводити повільно, а потім перемішувати, щонайменше, протягом 30 хвилин.
Додавання 3,4 г бікарбонату калію на галон знизить кислотність на 0,1%. Цей матеріал може бути доданий безпосередньо перед питвом, і холод стабілізується легше, ніж вино, оброблене карбонатом кальцію, але його недоліком є більш сильне підвищення pH. Практичний максимум - це скорочення приблизно на 0,2%. Приблизно від 70 до 75% відновлення кислоти відбуватиметься негайно, а інша частина - під час холодної стабілізації. При використанні на верхніх рівнях у вині буде очевидний солоний або гіркий смак через іонів калію.
Інші області застосування
За допомогою бікарбонату калію отримують синтетичні миючі засоби, безалкогольні газовані напої (для поліпшення смаку і пом'якшення ефекту спінювання), кондитерські вироби. Це з'єднання є джерелом діоксиду вуглецю для закваски в випічці. Він може замінити харчову соду (бікарбонат натрію) для тих, хто дотримується дієти з низьким вмістом натрію, а також входить до складу розпушувачів з низьким вмістом натрію. Застосування бікарбонату калію актуально і в пожежогасінні.
Вогнегасники
Бікарбонат калію використовується як засіб пожежогасіння ( «сухий хімікат BC») в деяких сухих хімічних вогнегасниках, як основний компонент Purple-K сухий хімікат, і в деяких випадках застосування для гасіння пожежі конденсованими аерозолем. Це єдиний сухий хімічний агент пожежогасіння, визнаний Національною асоціацією протипожежного захисту США для гасіння пожеж на місцях аварійно-рятувальних робіт в аеропортах. Він приблизно в два рази ефективніше в гасінні пожеж, ніж бікарбонат натрію
Чому варто придбати Бікарбонат калію саме від ТМ "Клебріг"?
- Висока якість продукції.
- Можливість вибору фасування залежності від потреб. У каталозі нашого сайту за посиланням ви можете придбати зручний для вас варіант.
- Гнучка система цін: чим більше одиниць придбаного товару, тим нижче ціна продукту. До того ж, на більшість позицій діють спеціальні акційні пропозиції.
- Наявність сертифіката, в якому можна переглянути всі необхідні дані про продукт.
- Маркування товару та надійність упаковки.
- Можливість відправлення у день замовлення Новою поштою і по середах і п'ятницях Укрпоштою.
- Танін. Харчова добавка Е 181Танін застосовують у промисловості як барвник для текстилю, а також у виробництві фарб (ферумгалатні чорнила). У харчовій промисловості - для освітлення вина, пива, фруктових соків, як антиоксидант та коагулянт. У фармацевтиці - для виробництва в'яжучих і протизапальних засобівТанін. Харчова добавка Е 181