Харчова добавка Е262 – Ацетат натрію. Використання ацетату натрію в харчовій промисловості
Ацетат натрію - речовина, що є штучними кристалами солей, що входять до складу оцтової кислоти, також звані, як «гарячий лід» внаслідок помітного нагрівання під час кристалізації. Ця речовина знайшла широке застосування як консервант Е-262 при виробництві продуктів харчування.
Одержання ацетату натрію
Одержання ацетату натрію промисловим шляхом відбувається за допомогою сухої перегонки деревини. Однак, напевно, кожному з нас доводилося проводити на власній кухні хімічну реакцію для отримання ацетату натрію. Під хімічною реакцією мається на увазі звичайне гасіння питної соди за допомогою оцтової кислоти. Дана речовина є безбарвною і має кристалічну структуру, що має не виражений запах оцтової кислоти. Відмінною рисою його кристалів є те, що вони погано розчиняються в спирті та ефірі, при цьому при взаємодії з водою досить швидко утворюють розчин ацетату натрію. Крім іншого кристали не горючі і мають низький рівень токсичності.
Широкому поширенню ацетату натрію в природі сприяє той факт, що ця речовина є у складі клітин тваринного та рослинного походження. Багато фруктів включають цю речовину. Воно також утворюється в результаті бактеріальної ферментації, тому досить часто зустрічається в кисломолочних продуктах.
Значення Е-262 для харчової промисловості
Тут цю добавку цінують насамперед за здатність регулювати рівень кислотності хімічного середовища, виступати відмінним консервантом, ароматизатором та стабілізатором. У її функціональних обов'язках – збереження смако-ароматичних характеристик, форми та текстури, а також покращення консистенції продуктів. Отже, є низка продуктів, виробництво яких на сьогоднішній день без неї практично не обходиться. Оцтовокислий натрій найчастіше вводять у борошно з метою запобігання «картопляній хворобі» хліба (насамперед пшеничного з низькою кислотністю) і хлібобулочних виробів, яку провокують бактерії, що формують спори, дуже поширені в природних умовах. Популярне сумісне застосування з кальцію ацетатом. У овочевих та фруктових консервах він покликаний пом'якшувати надмірно гострий смак етанової кислоти, нівелювати різкість запаху. За його участю часто виробляють чіпси, сухарики та аналогічні продукти, щоб зробити їх смак та запах приємнішими, пікантними, трохи оцтовими. Також Е-262 можна зустріти в майонезі, бульйонних кубиках та сублімованих продуктах (наприклад, у супах швидкого приготування).
Інші сфери застосування:
- Знаходить місце при створенні барвників та різнопланових хімічних сполук (зокрема, хлористого ацетилу, ангідриду та вінілового ефіру оцтової кислоти). Також виступає каталізатором поліконденсації;
- У рН-залежних реакціях дуже важлива здатність даного реактиву виступати буфером, що зберігає порівняно постійний рН;
- Служить фоторезистом (полімерним світлочутливим матеріалом) при використанні анілінових барвників. Використовується для нейтралізації відпрацьованої сірчаної кислоти у стічних водах. Як протрава бере участь у забарвленні текстилю та шкіродублення хромовими солями;
- Гальмує вулканізацію хлорбутадієну під час виготовлення штучної гуми;
- Задіюється в ролі добавки-консерванту, покликаної зберігати фуражне зерно та зелені корми. Також підвищує кількість надоїв та приросту ваги рогатої худоби. А у птахів збільшує несучість;
- Створює антиморозний ефект для бетону (будь-який вид бетону, завдяки йому стає більш стійким до знижених температур). Застосовується при спорудженні конструкцій-монолітів, бетонних та ЗБ будівель з легких та дрібнозернистих бетонів. Відмінно зарекомендував себе під час реалізації кладки з каменю тоді, коли роботи проводяться за низької температури навколишнього середовища. А ще йому під силу перешкоджати промерзанню бетонозмішувачів при перевезенні, укладанні та утрамбуванні;
- Служить електролітом та буферним розчином;
- Входить до структури кислих композицій, що закріплюють для фото.
Ацетат натрію також використовується в побуті, як складова хімічних грілок або хімічних обігрівачів, застосовується як складова частина суміші гарячого льоду, при кристалізації ацетату натрію виділяється тепло - це екзотермічний процес). При нагріванні тригідрату ацетату натрію (що має точку плавлення 58 °C) до 100 °C (зазвичай ємність з ним кладуть у киплячу воду), він розплавляється і переходить у водний розчин ацетату натрію. При охолодженні цього розчину ацетату натрію він утворює перенасичений розчин ацетату натрію у воді. Цей розчин чудово переохолоджується до кімнатної температури без утворення твердої фази, потім натисканням на металевий диск у ємності утворюється центр кристалізації, який, виростаючи, змушує розчин перенасичений переходити назад у тверду фазу тригідрату ацетату натрію. Цей процес супроводжується значним виділенням тепла (екзотермічна реакція).
Вплив на здоров'я людини
За різними даними, шкода споживання продуктів з ацетатами натрію у складі коливається від вкрай незначного рівня до середнього. Немає жодних офіційних даних щодо можливого зв'язку між її застосуванням та появою онкологічних захворювань, генних мутацій, безпліддя, отруєнь, принаймні при споживанні в тих кількостях, в яких речовина використовується в харчових продуктах. Зафіксовано кілька випадків появи алергічної реакції у людей, які страждають на алергію на оцет.
Перевищення нормального добового дозування ацетатів натрію для дорослої людини може обернутися деякими неприємними симптомами: головним болем та запамороченням, порушенням координації, болями та спазмами в животі, судомами, задухою, зміною кольору шкірних покривів та слизових на блідий. За деякими непідтвердженими даними, речовина все-таки має властивості канцерогену через те, що в кишечнику воно перетворюється на нітрати, які можуть провокувати появу злоякісних пухлин, або як мінімум потужної алергії. Офіційного підтвердження цієї інформації світовій спільноті не було надано, тому ацетати натрію не визнані онкогенною або небезпечною добавкою.
Чому варто придбати Ацетат натрію від ТМ “Клебріг”?
- Висока якість продукції.
- Можливість вибору фасування залежно від потреб. У каталозі нашого сайту за посиланням ви можете придбати зручний для вас варіант.
- Гнучка система цін: що більше одиниць придбаного товару, то нижча ціна товару. До того ж на більшість позицій діють спеціальні акційні пропозиції.
- Наявність сертифіката, де можна переглянути всі необхідні дані про продукт.
- Маркування товару та надійність упаковки.
- Можливість відправки в день замовлення Новою поштою та по середах та п'ятницях Укрпоштою.
- Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктівТартразин дуже популярний водорозчинний барвник у харчовій, косметичній та фармацевтичній галузях промисловості. Він надає продуктам стабільне яскраве жовте забарвлення, а також у поєднанні з іншими барвниками створює низку інших кольорів - від зеленого до коричневого. Найчастіше тартразин використовують у виробництві кондитерських виробів, алкогольних та безалкогольних напоїв, макаронів, молочних виробів, сирів, кетчупів, соусів, драже, морозива, джемів, пюре у концентрації 50-100 мг/кг.Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктів