Загущувач для їжі ксантан. Де використовують ксантанову камедь у косметиці?
Ксантанову камедь називають продукт ферментації кукурудзяного крохмалю мікроорганізмами Xanthomonas. Його виділили спеціально для того, щоб створити новий тип загусників, яким можна користуватися без втрати якості та смаку продукту.
Застосування ксантанової камеді у харчовій промисловості
Відкриття ксантанової камеді відразу було оцінено в усьому світі. Її переваги:
- надає м'ясному фаршу необхідну в'язкість та еластичність;
- надає продуктам харчування гарну пластичність та стабільність;
- можна використовувати з холодними, і з гарячими компонентами;
- надає стравам вершкового смаку.
На сьогоднішній день харчовий стабілізатор Е415 використовують у виготовленні морозива та деяких інших продуктів харчування. Він надає їм необхідної в'язкості і приємної консистенції, які не губляться навіть при перепадах температур. І, найголовніше, цей природний загусник використовується при виробництві безглютенового борошна. Адже вже науково доведено, що ксантанова камедь необхідна людям, які страждають на різні алергії та харчові непереносимості.
Що саме робить ксантанова камедь?
Вона пов'язує інгредієнти разом і працює як замінник клейковини (глютена) - вона відповідає за еластичність та пружність тіста і має дуже велике значення для хліба. Глютен допомагає тісту для хліба підніматися під час випічки, він уловлює бульбашки повітря і дозволяє їм зростати. Той самий результат дає ксантанова камедь у безглютеновому хлібі.
Розчини ксантанової камеді виявляють такі властивості:
- висока в'язкість при низькій концентрації та швидкості зсуву;
- стійкість до впливу ферментів, солей, кислот, основ;
- стійкість до змін іонної сили, температури;
- постійна висока в'язкість у широкому діапазоні рН від 2 до 12;
- високий модуль пружності;
- синергітична взаємодія з більшістю гідроколоїдів (з камеддю ріжкового дерева утворює стійкий гель).
Дозування ксантанової камеді
- хліб, здоба, дріжджова випічка – 15-20 г на 1 кг борошна
- для хліба - 2 ч.л. на 500 г борошна
- для кексів – 1/4 ч.л. на 200 г борошна
- для пісочного тіста - щіпка на 100 г борошна
- заварне тісто, млинці – в середньому 15 г на 1 кг борошна
- для піни – 0.5-0.8% від загальної маси
Користь ксантанової камеді
Невелика кількість досліджень показала, що ця речовина може мати істотну користь для здоров'я. Ксантанова камедь має протиракові властивості. Дослідження оцінили пероральний прийом ксантанової камеді і зазначило, що вона “значно уповільнила ріст пухлини та знизила ризик смерті” у мишей, щеплених клітинами меланоми.
Камедь ксантана ТМ "Клебріг" у косметиці
Камедь ксантана в косметиці застосовується як загущувальний і стабілізуючий компонент:
- Гелеутворювач – для створення корисних для нашої шкіри заспокійливих гелів з легкою структурою, для більш глибокого проникнення;
- У наукових випробуваннях показав стійкість до деяких спиртів, ПАР, високомолекулярних солей;
- Також не руйнує молекулярну сітку при різкій або тривалій зміні температурного режиму, морозостійкість;
- Властивість синергії властиве ксантанової камеді в розчинах із глиною, порошком ріжкового дерева, гуаровою камеддю, покращує в'язкість;
- При правильному зберіганні камедь може зберігатися в холодильнику дуже довго;
- Емульгатор для кремів, створюється стабільна однорідна емульсія, підходить для холодних емульсій;
- Стабілізатор у багатьох косметичних препаратах, інгредієнти правильно та однорідно розмішуються та не випадають в осад.
У невеликих обсягах (0,2-0,3%) ксантан додають для стабілізації емульсій. В обсягах 0,5-1% – для одержання гелю, загущення продуктів, що містять воду. Ксантан підвищує в'язкість косметики та полегшує ковзання. Якщо говорити про косметичні властивості ксантану, вона створює захисну плівку на шкірі, зволожує, а у складі шампунів полегшує ковзання волосся. Полісахарид не дратує навіть чутливу шкіру і підходить для використання в дитячій косметиці.
- Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінникВживання інулін сприяє зниженню рівня глюкози, холестерину й тригліцеридів у крові, зв’язує шкідливі речовини, сприяє відновленню ушкодженої стінки судин, поліпшує кровопостачання, нормалізує обмін речовин. Як пребіотик позитивно впливає на біфідобактеріальну мікрофлору ШКТ, підтримуючи життєдіяльність біфідофлори, він перешкоджає розмноженню сальмонел і колібактерій. Виявляє імуномодулювальну, протипухлинну та протизапальну активність.Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінник
- Амоній тіоціанат. Застосування в аналізіАмоній тіоціанат – це безбарвна кристалічна речовина, яка широко використовується в хімічному аналізі, органічному синтезі та інших галузях.Амоній тіоціанат. Застосування в аналізі