Лактоза - цінне джерело енергії для організму людини. За яких умов лактоза може нашкодити нашому організму?

Молочні продукти та молоко є джерелом найважливішої для харчової промисловості речовини – лактози. Це не що інше, як вуглевод із групи дисахаридів, інша назва якого – молочний цукор. Лактоза справді солодка на смак, але сила цієї насолоди менша, ніж у звичайного цукру приблизно втричі. З біологічної точки зору ця речовина виконує багато корисних функцій. В організмі людини та інших ссавців, лактоза має властивість стимулювати метаболічні процеси, прискорювати засвоєння мінералів та вітамінів. Крім того, вона служить живильним середовищем для розвитку корисної мікрофлори кишечника – саме завдяки їй біфідобактерії та лактобактерії починають розмножуватися.
Для отримання лактози молочну сироватку піддають багатоетапній обробці. Сировину випарюють і відправляють у сушильну установку - вальцеву або розпилювальну. В результаті утворюється дрібнодисперсний порошок, колір якого може змінюватись від білого до кремового.
Сфери застосування Лактози ТМ "Клебріг"
Основні споживачі лактози - компанії з виробництва поживних сумішей для тварин та дитячого харчування. Висока цінність молочного цукру та доведена користь для організму зробила його невід'ємним інгредієнтом у продуктах такого роду.
У хлібопекарській галузі лактоза також поширена, її включають у більшість рецептур з метою покращення характеристик та зовнішнього вигляду готових виробів. Лактоза робить тісто більш об'ємним і надає поверхні хлібобулочних виробів привабливої скоринки апетитного золотистого відтінку.
Кондитерські вироби не обходяться без лактози у складі. Добутий із молока цукор позитивним чином впливає на смак продукції, підкреслює природні відтінки фруктів та ягід у мармеладах, желе та цукерках. Білий цукор може бути замінений молочним у значній частині загального обсягу – приблизно наполовину.
Ковбаси, сосиски, паштети, інші м'ясні напівфабрикати – до складу цих категорій продуктів виробники додають лактозу. У цьому випадку вона виступає як стабілізуючий компонент – консистенція продуктів стає одноріднішою, а термін придатності збільшується. Насолода лактози до всього пом'якшує і балансує солоний смак ковбас.
Додають лактозу також в алкогольні напої. Вона має різноспрямовану дію: покращує смак, роблячи його приємнішим і менш різким, а ще усуває негативні ефекти етилового спирту.
Ще одна властивість лактози – здатність утримувати запахи – зробила її основою для харчових смако-ароматичних добавок, без яких сьогодні не обходяться найрізноманітніші категорії товарів.
Шкідлива чи корисна лактоза?
Лактоза – це енергоджерело. Потрапляючи всередину, цей олігосахарид піддається метаболізму та допомагає енергії вивільнятися. Додатково зберігає білкові запаси. Якщо лактоза, як і інші вуглеводи, надходить у нормальних обсягах, тілу не доводиться задіювати як паливо протеїни, і ті отримують можливість накопичуватися в м'язовій масі.
Додатково білки можуть без труднощів здійснювати ряд інших, не менш цінних для організму завдань:
- стимулятор набору ваги. Не всім треба худнути. У когось є протилежна проблема – надто мала маса тіла. Якщо калорії споживаються у значних розмірах, а спалюються у менших, це призводить до відкладення їх надлишку у жировій формі. Тобто, якщо лактоза надходить в обсягах, що перевищують потрібні, відбувається трансформація цукру в жирову тканину. Як наслідок, вага збільшується.
- помічник для кишечника, який забезпечує і належну підтримку кишковій мікрофлорі, і благотворно відбивається на ростових процесах лактобактерій, у функціональних обов'язках яких – запобігання гнильним проявам у кишечнику;
- сильний стимулятор, який забезпечує належне функціонування нервової системи;
- засіб для профілактики недуг серцево-судинної системи.
- Містить глюкозу, яка є легко засвоюваним джерелом енергії для людини та багатьох тварин
- Сприяє засвоєнню кальцію, магнію, заліза в організмі
- Захищає від карієсу
Дана речовина протипоказана тільки в тому випадку, якщо травний тракт не в змозі його повноцінно засвоювати. Відсутність можливості засвоювати лактозу організмом обумовлюється недостатньою кількістю цього ферменту. Нестача лактози веде до її непереносимості. Непереносимість лактози спостерігається у 20% жителів Європи. Майже всі жителі Південної Америки мають непереносимість лактози, яка ніяк не позначається на стані їхнього здоров'я.
Непереносимість лактози
В окремих випадках в організмі людини відсутні ті ферменти, які провокують розщеплення лактози на більш прості компоненти для засвоєння цукру. У цьому випадку можна говорити про непереносимість моногідрату лактози.
Відсутність можливості розщеплювати лактозу притаманне як окремим людям, і навіть окремим народам. Також відомо, що проблеми із засвоєнням цього вуглеводу виникають і у людей старшого віку.
Існує три різні типи непереносимості:
Первинний. Вона залежить від віку людини. Що старше стає організм, то сильніше знижується вироблення ферменту у ньому.
Вторинна. Виникає внаслідок хвороб, травм та порушень роботи організму. Подібна непереносимість може як зберегтися на все життя, так і послабитись або повністю пройти з часом.
Тимчасова. Пов'язаний, насамперед, із проблемами недоношеності немовлят, оскільки вироблення ферменту починається з певного місяця розвитку плода. Згодом при отриманні належного лікування організм дитини дозріває, фермент починає вироблятися у потрібній кількості, і непереносимість лактози пропадає.
Непереносимість має симптоми, подібні до різних людей. Вони насамперед пов'язані з травною системою. Основні ознаки непереносимості лактози – це діарея, здуття живота та метеоризм після вживання продуктів із цією речовиною. У поодиноких випадках може виявлятися нудота та блювання. Пацієнт відчуває сильну тяжкість у животі. Непереносимість лактози можна сплутати з іншою хворобою, зі схожими на перший погляд характеристиками – алергією на молоко. Але ці дві хвороби відрізняються один від одного не тільки перебігом і способами лікування, а й симптомами. Тому, перш ніж намагатися самостійно діагностувати у себе якусь із цих хвороб, необхідно пройти діагностику фахівця.
Як дізнатись, чи містить продукт моногідрат лактози?
На продуктах з цією речовиною вказуватиметься наявність сухого молока або сироватки.
Отже, моногідрат лактози є корисною речовиною, яка потрібна нашому організму. Однак якщо організм не в змозі його переробити, у людини виникають неприємні симптоми, перераховані вище. Якщо людина повністю не переносить лактозу, їй слід ретельно вивчати склад продуктів та медикаментів.
Чому варто придбати Лактозу саме від ТМ “Клебріг”?
- Висока якість продукції.
- Можливість вибору фасування залежно від потреб. В каталозі нашого сайту за посиланням ви можете придбати зручний для вас варіант.
- Гнучка система цін: що більше одиниць придбаного товару, то нижча ціна товару. До того ж, більшість позицій діють спеціальні акційні пропозиції.
- Наявність сертифіката, де можна переглянути всі необхідні дані про продукт.
- Маркування товару та надійність упаковки.
- Можливість відправлення в день замовлення Новою поштою та по понеділках, середах та п'ятницях Укрпоштою.
- Червоний оксид свинцю(II, IV). Свинцевий сурик як пігментСвинцю(II, IV) оксид, відомий як червоний свинець та свинцевий сурик, вважається одним з перших виготовлених пігментів та використовувався у живописі ще з античності. Його знайшли у різних витворах мистецтва, зокрема, картинах, поліхромних скульптурах, ілюстрацій до книжок і манускриптів і настінних розписах. Червоний свинець використовують самостійно і в суміші з іншими пігментами, наприклад, верміліоном, аурипігментом, червоною охрою, ляпіс-лазуром і сульфідом олова.Червоний оксид свинцю(II, IV). Свинцевий сурик як пігмент