Протиморозна добавка для бетону. Форміат натрію в якості протиморозної добавки

В умовах низьких температур затвердіння бетону уповільнюється, а при температурі нижче 0° зовсім припиняється. Але необхідність проводити бетонні роботи може виникнути і під час холодного сезону. Щоб укладати бетон в холодну пору року, в бетонну суміш додають спеціальні присадки - протиморозні.
У вигляді протиморозних добавок можуть виступати різні речовини мінеральної або органічної природи:
- нітрит натрію, хлористі солі і поташ - як антифризи і прискорювачі
- в той же час сульфати виділяють тепло і збільшують швидкість реакцій, що відбуваються в розчині.
В якості протиморозної добавки можна викоористовувати Форміат натрію. Він застосовується при зведенні монолітних бетонних та залізобетонних конструкцій, монолітних частин збірно-монолітних конструкцій та замонолічування стиків збірних конструкцій. Бетон з форміатом натрію допускається застосовувати, якщо під час витримування до придбання критичної міцності температура бетону з максимально допустимим дозуванням добавки не опуститься нижче -15°С.
За впливом на цементний розчин форміат натрію дуже близький до нітриту натрію, але має ряд переваг:
- значно ефективніше, ніж нітрит натрію;
- не провокує утворення висолів на поверхні бетону;
- пожежобезпечний;
- дбайливіше до грунтів та водного середовища завдяки низькій токсичності.
Дозування добавки в рідкому вигляді (25%) на 100 кг цементу в бетоні:
- При -5 °С - 8 л.
- При -10 °С - 12 л.
- При -15 °С - 16 л.
- Каустична сода: застосування, інструкція та заходи безпекиКаустична сода – універсальний лужний засіб, який використовується у промисловості, побуті та виробничих процесах. Вона ефективно очищує труби, допомагає у миловарінні та застосовується в сільському господарстві. У цій статті ми розглянемо всі способи її використання, безпечні методи застосування та важливі рекомендації.Каустична сода: застосування, інструкція та заходи безпеки
- Лимонна кислота: застосування у харчовій промисловості, побуті та інших сферахЛимонна кислота – універсальний інгредієнт, який широко використовується в харчовій промисловості, косметології, медицині та побуті. Дізнайтеся, як вона допомагає зберігати продукти, очищати поверхні та покращувати якість випічки. У цій статті ми розглянемо її основні властивості та ефективне застосування.Лимонна кислота: застосування у харчовій промисловості, побуті та інших сферах