Як покращити смак своїх страв за допомогою Глутамата натрію. Підсилювач смаку для дому.
Що таке Глутамат натрію, та з чим його їдять?
Глутамат натрію - це підсилювач смаку. Це означає що сам по собі він не має ніякого особливого смаку, але підсилює смак їжі до якої її додають. Зокрема відомо що найкраще він проявляє себе у комбінації з солоними, пікантними спеціями, та умамі (високобілковий/м'ясний смак, наприклад соєвий соус).
Білий кристалічний порошок, добре розчинний у воді, без запаху, з легким солоним присмаком. Натрій глутамат являє собою натрієву сіль природно отриманої L-форми глутамінової кислоти. Зазвичай виробляється ферментацією природніх джерел вуглеводню, таких як патока цукрового буряка (в Європі та США) або цукровий очерет і тапіока (в Азії).
До натуральних продуктів, в яких глутамат натрію міститься у вільному вигляді, можна віднести: дріжджові та соєві екстракти, соєвий соус, бобові рослини, деякі види водоростей.
Чи безпечний глутамат натрію?
Глутамат мав погану репутацію протягом багатьох років. У минулому це викликало суперечки через нібито "комплекс симптомів глутамату натрію".
Цей так званий синдром включає серію алергічних реакцій, які деякі пов’язують із вживанням їжі, що містить глутамат натрію, зокрема:
- Головні болі
- Почервоніння
- Посилення потовиділення
- Підвищення тиску
- Оніміння, поколювання або печіння в області обличчя або шиї
- Біль у грудях
- Нудота
- Слабкість
Проте, дослідники не знайшли жодних наукових доказів зв’язку глутамату із цими чи будь-якими іншими симптомами.
FDA(Управління з продовольства і медикаментів США) класифікувало глутамат натрію як харчову добавку, яка «загалом вважається безпечною». Він присутній у багатьох звичайних продуктах масового вжитку, таких як чипси, консервовані супи, заморожені продукти, приправи тощо.
Як використовувати Глутамат натрію у себе на кухні
Найпростіший варіант використовувати глутамат натрію дома це його використання разом з сіллю. Наприклад: у рецепт який передбачає 1 чайну ложку солі, вам потрібно буде насипати 2/3 ч. ложки солі та 1/3 ч. ложки глутамату натрію. Так як це не дуже зручно кожен раз вимірювати, рекомендується в окремій баночці зарання змішати дві частини солі з однією частиною глутамату, та перемішати.
Використовуйте цю суміш, коли захочете приготувати їжу з глутаматом натрію. Просто дотримуйтесь рецепту та використовуйте рекомендовану кількість солі, але замініть її своєю сумішшю солі та глутамату.
До яких продуктів та страв рекомендується додавати Глутамат натрію?
- Супи та рагу
- Соуси, зокрема томатні
- Запіканки
- Смажені овочі
- М'ясо у всіх своїх варіаціях
- Заправки для салату
Приклади рецептів з використанням Глутамату натрію:
Смажені гриби з часником
Загальний час приготування: - 1 год.Інгредієнти
1 кг. грибів - на ваш розсуд
1/4 склянки - олія
1/3 пачки - масло
3 зубчики - часник
1/2 ч. ложки - сіль
1/3 ч. ложки - глутамат натрію
1 ч. ложка - копченої паприки
1/2 ч. ложки - свіжомелений чорний перець
Приготування
-
Нагрійте духовку до 200 градусів C.
-
Дрібні гриби залиште цілими, середні розріжте навпіл, а великі – на четвертинки.
-
Помістіть гриби у велику миску. Додайте олію, масло, часник, сіль, копчену паприку та перець. Добре перемішайте, поки гриби не будуть рівномірно покриті.
-
Перекладіть гриби на велике деко. Випікайте 30-45 хвилин, помішуючи кожні 10 хвилин, поки гриби добре не підрум’яняться і не стануть зморшкуватими. Достаньте з духової печі, та викладіть на тарілку для подачі. Прикрасьте зелену.
Смажений рис з яловичиною
Загальний час приготування: - 40-50 хв.
Інгредієнти
300 г. - яловичина
50 г. - кукурудзяний крохмаль
1/4 - пошинкована велика цибулина
1 шт. - велика морквина
100 мл. - соєвий соус
200 г. - рис
2 шт. - збитих яйця
1 шт. - зеленина цибуля
1/2 ст. ложки - глутамат натрію
60 мл. - рисове вино (не обов'язково)
Приготування
- Напередодні ввечері відваріть рис відповідно до інструкцій на упаковці.
- Наріжте м'ясо середніми кубиками та обваляйте їх в кукурудзяному крохмалі.
- В глибоку миску додайте 1/3 соєвого соусу, трохи глутамату натрію і наше м'ясо. Маринувати 30 хвилин.
- Налийте у вок кілька столових ложок олії й розподіліть її по всій сковороді. Розігрійте олію на середньому вогні.
Можна використовувати просто глибоку сковорідку, проте будьте обережні, щоб нічого не пригоріло.
- Підрум'яньте м'ясо і вийміть на тарілку.
- Зробіть з яєць омлет весь час перемішуючі його під час приготування.
- Пасеруйте цибулю та моркву, поки цибуля не стане прозорою, а морква м’якою.
- Додайте до цибулі й моркви відварений рис, соєвий соус, глутамат натрію і паростки квасолі. Додайте яйце і м'ясо.
- Додати вино (не обов'язково) і перемішайте.
- Готово.
Дозування для рідких продуктів (супи, рідкі каші ...) - 0,3% від загальної маси, для твердих (м’ясо, риба ...) - 1% загальної маси
Допустима концентрація добавки в продуктах – 1,5 г/2л або на 1 кг, максимальна – 0,8%
Допустима норма споживання Е 621 для дорослих – 1,5 г, для підлітків – 0,5 г на 1 кг ваги
- Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктівТартразин дуже популярний водорозчинний барвник у харчовій, косметичній та фармацевтичній галузях промисловості. Він надає продуктам стабільне яскраве жовте забарвлення, а також у поєднанні з іншими барвниками створює низку інших кольорів - від зеленого до коричневого. Найчастіше тартразин використовують у виробництві кондитерських виробів, алкогольних та безалкогольних напоїв, макаронів, молочних виробів, сирів, кетчупів, соусів, драже, морозива, джемів, пюре у концентрації 50-100 мг/кг.Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктів