Харчовий барвник для сиру, Е-160b. Натуральний барвник - Аннатто.
Добування пігменту
Отримують добавку E 160b з насіння дерева Бікс Орельяна (лат. Bixa orellana) також відоме як Помадне дерево (lipstick tree), яке росте в тропічних і субтропічних лісах. Для виробництва барвника беруть червонуватий околоплодник дерева, в якому містяться насіння рослини. Добавку E 160b виробляють шляхом подрібнення насіння або їх кип'ятіння в маслі або воді. Плід дерева ахіота має форму серця і покритий густими колючими волосками. Коли плід дозріває, стручок можна легко відкрити рукою, щоб виявити його червоне насіння.
Використання в харчовій промисловості
- Сир (Маасдам, Рокфор, Реблошон, Чедер, Морб'є, Лимбургер, Канталь, мраморний, плавлений та інші)
- Морозиво
- Масло, маргарин та олія
- Молочні продукти: йогурт, ряжанка, кефір та інші.
- Напої
- Копчені продукти (м'ясо, риба, морепродукти, сир)
- Використання для хлібобулочних виробів
Інші сфери використання
- Медицина
На основі аннатто виробляють креми від сонячних опіків і захисні засоби від укусів комах. Для надання кольору таблеткам та порошкам
- Косметична промисловість
З її допомогою надають потрібні відтінки фарбам для тіла, тіням та губній помаді
- Фарбування вовни, шовку, бавовни, шерсті та тканини
Причини використання Аннатто для сира
У зимовий період, через відсутність зеленого корму, а буває і при його наявності, сири виходять "блідуваті", особливо з козячого молока.
Багатьом такий сир здається не апетитним.
А такі сири як Маасдам, Рокфор, Чедер (американський), Канталь - ми взагалі звикли бачити яскраво жовтими. При приготуванні Мармурового листкового сиру, такий барвник вам необхідний!
Сири приємного, жовтого кольору, більше подобаються дітям, ніж їх "білі" аналоги.
Дозування
Барвник аннатто додається в молоко. Кількість екстракту залежить від кількох факторів:
- Тип сиру
- Розмір сирної головки
- Пора року
Дозування аннатто - в середньому 1-2 краплі на 1 л молока (10 мл на 100 л молока). Для яскравого забарвлення (наприклад, сиру Чеддер або Глостер) дозування більше, залежно від потрібного відтінку розчин поступово додається по краплі. Колір зберігається без зміни протягом усього терміну витримки сиру.
Для правильного кольору для кожного типу сиру зверніться до свого технолога, або спеціалізованої літератури.
Чи безпечний аннатто?
Барвник аннато Е160b є безпечною харчовою добавкою. Він дозволений до застосування в країнах Європи, Азії та Америки. Але все-таки через недовіру до добавок з індексом Е, що склався в суспільстві, споживач задається питанням про те, що таке барвник аннатто, чи шкідливий він. Єдине протипоказання до вживання цієї речовини – гіперчутливість до складових барвника. Він може викликати алергічну реакцію у людей, схильних до такої недуги. Але це дуже рідкісні випадки, тому можна сказати, що барвник аннато не приносить шкоди.
Якщо вас зацікавила купівля Аннатто рекомендуємо перейти на сайт ТМ "Клебріг" та ознайомитися з нашою продукцією
- Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктівТартразин дуже популярний водорозчинний барвник у харчовій, косметичній та фармацевтичній галузях промисловості. Він надає продуктам стабільне яскраве жовте забарвлення, а також у поєднанні з іншими барвниками створює низку інших кольорів - від зеленого до коричневого. Найчастіше тартразин використовують у виробництві кондитерських виробів, алкогольних та безалкогольних напоїв, макаронів, молочних виробів, сирів, кетчупів, соусів, драже, морозива, джемів, пюре у концентрації 50-100 мг/кг.Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктів