Ацетат кальцію. Як засіб для боротьби з картопляною хворобою.
Ацетат кальцію, кальцій ацетат ( Calcium Acetate) — сіль кальцію та оцтової кислоти. Порошок білого чи майже білого кольору, без запаху.
Формула Ca(CH3COO)2.
Отримують шляхом реакції кальцію карбонату або кальцію гідроксиду з оцтовою кислотою. Властивості: pH 6,3–9,6 (5% розчин), щільність — 1,50 г/см3; розчиняється у воді, метанолі (погано), практично не розчинний в ацетоні, етанолі та бензені. Несумісний із сильними окисниками. При нагріванні понад 190 °С розкладається.
Метаболізм і токсичність
Повністю засвоюється з виділенням 3,75 ккал/г, вільна кислота надає неспецифічну подразнюючу дію.
Допустиме добове споживання не обмежене. Дозволений у консервованих фруктах і овочах, хлібові, інших харчових продуктах індивідуально або в комбінації з іншими ацетатами.
Може застосовуватися як консервант, регулятор кислотності, ущільнювач (рослинних тканин).
Ацетат кальцію пом'якшує занадто виражений кислий смак оцтової кислоти в різних продуктах. Також використовується для того, щоб захистити хлібобулочні вироби від псування викликане бактеріями.
У сільськогосподарській промисловості використовується для консервації кормів.Також ацетат кальцію використовується для отримання дезінфікуючих властивостей з вираженими противірусними і антимікробними властивостями.
Використовується як сіль-плавитель з метою ущільнення тканин. Харчова добавка надає бактерицидний ефект, сповільнює розмноження і зростання грибків і бактерій.
На практиці може мати бактерицидний ефект або діяти за принципом уповільнення росту та розмноження бактерій та грибків. Так як дія ацетату кальцію обмежена, то застосовувати його краще у поєднанні з іншими консервантами.
Як засіб для боротьби з картопляною хворобою.
Захворювання найчастіше розвивається у пшеничному хлібі в наслідок зниження кислотності і підвищеної вологості при тривалому зберіганні в теплому приміщенні
Рекомендоване дозування - 0,2 – 0,5% до маси борошна
Вплив ацетату кальцію на людський організм не володіє токсичним, канцерогенним, отруйним впливом. Але головна шкода ацетату кальцію полягає в особливостях його хімічного складу, який небезпечний для людей з непереносимістю добавок. Відповідно до проведених досліджень дана сполука вважається алергеном потужної дії, який здатний викликати стійкі алергічні реакції і напади задухи. Допустимі норми споживання ацетату кальцію так і не були виявлені. Але слід пам`ятати, що у складі продуктів ацетат натрію небезпечний для людей з алергічними захворюваннями і непереносимістю. Згідно порад медиків, з дитячого раціону необхідно виключити продукти, що містять даний консервант.
- Танін. Харчова добавка Е 181Танін застосовують у промисловості як барвник для текстилю, а також у виробництві фарб (ферумгалатні чорнила). У харчовій промисловості - для освітлення вина, пива, фруктових соків, як антиоксидант та коагулянт. У фармацевтиці - для виробництва в'яжучих і протизапальних засобівТанін. Харчова добавка Е 181