Алюмокалієві галуни. Як отримати суцвіття гортензії блакитного і синього кольору.

Алюмокалієві галуни - по-іншому називають сульфат алюмінію-калію.
Хімічна формула: KAl(SO4)2·12H2O. Це сіль, до складу якої входять іони сульфатів алюмінію та калію. За стандартних умов ця сіль є прозорою кристалічною речовиною великого розміру, має солодкуватий смак. Галуни добре розчиняються в гліцерині та гарячій воді. Коли температура при нагріванні досягає 120°С, то галуни стають малорозчинною порошкоподібною речовиною білого кольору.
Галуни з давніх часів використовуються як протрави при фарбуванні вовняних і бавовняних пряжі і тканин. Завдяки тому, що солі тривалентних металів викликають денатурацію білків, галун використовуються як дубильний засіб в шкіряній промисловості при галунуванні, в фотопромисловості (для фотоемульсій на желатиновій основі).
Алюмокалієві галуни використовують в якості добрива. За його участі можна перефорбувати бутони гортензії в блакитний чи синій колір.
Для отримання благородного блакитного і синього кольору суцвіть гортензії потрібно:
- внести в ґрунт алюмокалієві галуни в сухій формі – до 0,5 кг на 1 м²
- проводити полив розчином галунів (30-40 г на 10 л) 1 раз на тиждень перед бутонізацією
- для підтримки отриманого кольору застосовувати добрива, де калію значно більше фосфору. Наприклад, калію сульфат – 15 г на 1 л
- Каустична сода: застосування, інструкція та заходи безпекиКаустична сода – універсальний лужний засіб, який використовується у промисловості, побуті та виробничих процесах. Вона ефективно очищує труби, допомагає у миловарінні та застосовується в сільському господарстві. У цій статті ми розглянемо всі способи її використання, безпечні методи застосування та важливі рекомендації.Каустична сода: застосування, інструкція та заходи безпеки
- Лимонна кислота: застосування у харчовій промисловості, побуті та інших сферахЛимонна кислота – універсальний інгредієнт, який широко використовується в харчовій промисловості, косметології, медицині та побуті. Дізнайтеся, як вона допомагає зберігати продукти, очищати поверхні та покращувати якість випічки. У цій статті ми розглянемо її основні властивості та ефективне застосування.Лимонна кислота: застосування у харчовій промисловості, побуті та інших сферах