Продавець ТМ Клебріг - Гіпермаркет хімреактивів розвиває свій бізнес на Prom.ua 12 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
9147 відгуків
ТМ Клебріг - Гіпермаркет хімреактивів
+380 (67) 117-89-00
+380 (99) 117-89-00
+380 (63) 117-89-00
+380 (67) 117-87-77Оптовий відділ
Додати відгук

Бікарбонат амонію. У чому різниця між карбонатом амонію та бікарбонату амонію?

Бікарбонат амонію. У чому різниця між карбонатом амонію та бікарбонату амонію?

Гідрокарбонат амонію (бікарбонат амонію,Сіль вуглеамонійна) — неорганічне з'єднання, кисла сіль амонію та вугільної кислоти з формулою NH4HCO3, безбарвні кристали, добре розчинні у воді.
Хімічна формула: NH4HCO3
Сіль вуглеамонійна харчова являє собою кристалічну речовину білого кольору наступного складу: двовуглекислого амонію (у перерахунку на суху речовину) - не менше 99%, вуглекислого амонію (у перерахунку на суху речовину) - не більше 1%, води - не більше 3%.

Використання бікарбонату амонію
Гідрокарбонат амонію знайшов своє широке застосування в харчовій промисловості. Його активно використовують в якості замінника дріжджів і соди. Тому зовсім не дивує той факт, що Е-503 є у складі багатьох хлібобулочних та кондитерських виробах (торти, тістечка, печиво і т. д.). Цьому сприяють її дивовижні властивості. Гідрокарбонат амонію може виступати одночасно і як розпушувач, і як регулятор кислотності. Під впливом високих температур тверді кристали харчової добавки перетворюються в газоподібну речовину, що сприяє набуханню тіста. Випечений хліб з додаванням  бікарбонат амонію стає дивовижно пористим, м’яким та високим.


В якості регулятора кислотності гідрокарбонат амонію використовують в какао, морозиві, напоях та десертах.
Дозування вуглеамонійної солі в порівнянні з вуглекислим амонієм збільшується на 30%. Перед вживанням вуглеамонійну сіль розчиняють у воді при температурі не вище 20° С і додають в емульсію або рецептурну суміш безпосередньо перед введенням борошна.

У чому різниця між карбонатом амонію та бікарбонату амонію?
Бікарбонат амонію надає більш повітряної форми та хрусткості випічці, сіль вуглеамонійну раніше купували для застосування як ароматизатор.

А ще Е-503 активно застосовується:

  • У фармацевтичній промисловості для виготовлення сиропів від кашлю та інших лікарських препаратів;
  • У сільському господарстві його застосовують в складі виробництва змішаних кормів для тварин;
  • Гідрокарбонат амонію сприяє росту та фотосинтезу сільськогосподарських культур, спонукає ріст листя у розсади, може використовуватися як підгодівля або ж безпосередньо як базове добриво,
  • В косметології при виготовленні декоративної косметики гідрокарбонат амонію використовується для посилення яскравості світла і отримання однорідної текстури;
  • У виноробстві для прискорення ферментації при виробництві молодого вина;
  • У хімічній промисловості для розробки ефективних засобів, призначених для пожежогасіння;
  • Широко використовується в пластмасовій та гумовій промисловості, виготовленні кераміки, шкіри хромового дублення та синтетичних каталізаторах.

Незважаючи на те, що в чистому вигляді гідрокарбонат амонію є небезпечним, він є необхідним компонентом у складі вживаються в їжу продуктів харчування. Ніякої шкоди для нашого організму він не несе.

Гідрокарбонат амонію, користь чи шкода
Гідрокарбонат амонію, більше відомий нам як харчова добавка Е-503, відноситься до категорії емульгаторів. Він широко використовується в харчовій промисловості для створення однорідної суміші з незмішуваних в звичайному стані речовин, наприклад, масла і води. Отримують гідрокарбонат амонію хімічним шляхом – розчиненням у воді вуглекислого газу і аміаку з наступним термічним розкладанням отриманого складу і розчиненням у ньому вуглекислоти. Харчова добавка Е-503 дозволена до використання у складі різних продуктів харчування у багатьох країнах світу, в тому числі в України і країнах Євросоюзу.

Просте печиво
Мука пшенична 500г
Яйця 2 шт
Цукор 80г
Сметана 80г
Маргарин 125г
Бікарбонат амонію 10г
Ванільний цукор 10 г
Цукрова пудра 20 г
- Муку просійте, маргарин наріжте на кусочки покладіть в муку та порубіть ножем. Додайте яйця взбиті з цукром, сметану, бикарбонат амонію та ванільний цукор. Замісіть легке тісто. Дайте йому трішки відпочити.
- Розкатайте тісто на просіяній мукою поверхні товщиною в 1 см та виріжте формочкою печиво. Лист змажте жиром та викладіть на нього печиво. Випікати при температурі 180°C 25 хввилин до зарум'янення. Гаряче печиво посипати цукровою пудрою.

 

       

 

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner