Цитрат амонію. Рекомендоване дозування Цитрату Амонію.
Цитрат аммонію (лимоннокислий амоній) - це органічна сполука, сіль іону аммонію NH4+ та органічної лимонної кислоти C6H8O7 з брутто-формулою C6H17N3O7. Триосновний цитрат амонію – напівпрозора кристалічна речовина білого кольору. Речовина має легкий запах аміаку, виражений кислий смак. Розчинність: Амоній цитрат розчиняється у воді і кислоті, нерозчинні в етиці, ефіром і ацетону.
Хімічна формула: (NH4)3C6H5O7
Молярна маса: 243.22 г/моль
Густина: 1 г/см3
Температура плавлення: 185°C
Темпреатура кипіння: 100°C
Температура розпаду: 185°C
Сфери застосування:
Харчова промисловість
- Емульгатор, E-380
- входить до складу молока, джемів, соків (включаючи соки для дітей)
- для хлібобулочних, кондитерських виробів (контроль pH)
- для плавлених сирів (регулювання смаку)
Цитрат амонію використовують як синергіст антиоксидантів, стабілізатора, солі-плавця і регулятора кислотності. Як солі-плавник додається при виготовленні плавлених сирів у кількості до 30г/кг продукту. Е-380 надає плавленому сиру злегка кислуватий смак, створює еластичну консистенцію та збільшує термін зберігання через створення несприятливих умов життєдіяльності бактерій.
Як стабілізатор цю речовину використовують для виготовлення м'ясних напівфабрикатів у кількості до 3г/кг. Е-380 поряд з іншими цитратами застосовується для відновлення сольової (іонної) рівноваги, необхідної для стійкості молока до високих температур. Як регулятор кислотності та ретардатора Е-380 використовується при виробництві мармеладу, джемів, варення, хлібобулочних та кондитерських виробів у кількості до 10г/кг. Як синергіст антиоксидантів – у соках, маргарині, рослинних і тваринних жирах – до 100мг/кг. Цитрат амонію використовується також як емульгатор, текстуратор, носій-наповнювач.
Хімічний аналіз
- використовується для хімічного аналізу (визначення pH води), що активно використовується в нафтовидобувній промисловості
Аналітична хімія
- як якісний реактив фосфату в кислих грунтах
Допустима добова норма для E-380 – не обмежена. При попаданні в організм цитрат амонію розпадається на нашатирний спирт (NH4OH) та лимонну кислоту (C6H8O7). Людям із алергічною реакцією на глутамат натрію небажано вживання цитрату амонію.
- Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінникВживання інулін сприяє зниженню рівня глюкози, холестерину й тригліцеридів у крові, зв’язує шкідливі речовини, сприяє відновленню ушкодженої стінки судин, поліпшує кровопостачання, нормалізує обмін речовин. Як пребіотик позитивно впливає на біфідобактеріальну мікрофлору ШКТ, підтримуючи життєдіяльність біфідофлори, він перешкоджає розмноженню сальмонел і колібактерій. Виявляє імуномодулювальну, протипухлинну та протизапальну активність.Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінник
- Амоній тіоціанат. Застосування в аналізіАмоній тіоціанат – це безбарвна кристалічна речовина, яка широко використовується в хімічному аналізі, органічному синтезі та інших галузях.Амоній тіоціанат. Застосування в аналізі