Азотне добриво із найбільшою концентрацією азоту. Карбамід для рослин.
У сільському господарстві сечовина (її також називають карбамідом), застосовується повсюдно. Це безбарвні тверді кристали, які не мають запаху та добре розчиняються у воді. Добриво відноситься до нетоксичних сполук. У промисловості сечовину синтезують із діоксиду вуглецю та аміаку, а потім гранулюють.
Необхідність сечовини
У сечовині ТМ "Клебріг" міститься 46% азоту. Речовина відіграє важливу роль у розвитку рослин – білок у кожній клітині утворюється за участю азоту. Добриво стимулює ріст зеленої маси. Враховуючи підвищену летючість, речовина швидко випаровується із ґрунту і лише наполовину встигає засвоюватися рослинами. Якщо культури отримують азот у достатній кількості, зелень буде насиченою та глянсовою. При дефіциті пагони розвиваються помітно повільніше, а листя жовтіє. Чим міцнішим буде стебло рослини, тим більша кількість бруньок, а з ним і врожаю. Аграрії цінують сечовину за економічність: в 1 кг добрива міститься такий же обсяг корисних речовин, як у 3 кг натрієвої селітри або 2,25 кг сірчанокислого амонію.
Карбамід – азотне добриво, у складі якого кількість азоту 46%.
Переваги та недоліки сечовини
Щоб вибір на користь сечовини був обґрунтованим, слід зважити всі недоліки та переваги карбаміду.
Плюси добрива:
- контакт із листям не викликає опік;
- ефект помітний вже через 2 дні (підвищується кількість азоту у рослинному білку);
- сечовина швидко засвоюється рослинами, чутливими до підвищеної кислотності ґрунту;
- крім харчування, забезпечує культурам захист від хвороб та шкідників;
- обприскування навесні затримає цвітіння, що зменшить ризик обсипання квіток під час заморозків;
- підвищує врожайність плодових дерев та городніх культур;
- карбамід регулює зростання вегетативної маси, збільшує вміст білка у зерні, підвищує врожайність культур;
- легкість застосування та засвоєння рослинами, має стійку форму та швидку розчинність;
- добриво може використовуватися як засіб підживлення, так і засіб боротьби зі шкідниками;
- служить захистом рослин від хвороб: моніліальний опік, пурпурова плямистість та парша;
- азот сечовини краще закріплюється ґрунтом і менше вимивається з опадами.
Мінуси добрива:
- неграмотне застосування сечовини провокує у ґрунті хімічні реакції з виділенням шкідливого для пагонів газоподібного аміаку;
- суворі умови зберігання;
- погано поєднується із золою та добривами на основі кальцію, вапна;
- надлишок у ґрунті знижує схожість насіння.
Дозування сечовини ТМ “Клебріг”
Для плодово-ягідних проводиться через 5-7 днів після завершення цвітіння та повторна обробка через 21-28 днів – внесенням 20-30г карбаміду, розчиненого в 10л води, або 1 кв. метр 15-20г сухого карбаміду.
Для підживлення суниць, томатів, огірків, капусти – 20-30г на 10л води, полив із розрахунку 1л на кожну рослину.
Для підживлення смородини до розпускання бруньок – 20г на 10л води, аґрусу – 10г на 10л води до розпускання бруньок та 10г на 10л води у період зростання пагонів. При посіві в рядки 2,5-4г добрива на лунку з обов'язковим перемішуванням добрива з ґрунтом.
Сечовину вносять по всій проекції крони дерев та чагарників. Під плодоносну яблуню рекомендується вносити 200-250г сечовини, під вишню та сливу - 120-140г
Сечовину можна вносити, розсипаючи її поверхнею, потім слід рясно полити. Можна також вносити і в розчиненому вигляді, але полив є обов'язковим і в цьому випадку.
Позакореневі підживлення проводять ручним обприскувачем у ранковий або вечірній час. Розчин добрива готують із розрахунку 30-40г сечовини на 10л води. Для позакореневого живлення 10л води розчиняють 100г сечовини, цей розчин вживають на 100м посіву чи посадок. Обприскування сечовиною можна проводити восени 5% розчином, рекомендується обприскувати яблуні, у яких листя сильно уражене паршею. Карбамід, проникаючи всередину листя, знижує здатність збудника утворювати плодові тіла, які спричиняють первинне зараження яблуні у ранньо-весняний період. Не можна змішувати сечовину із простим суперфосфатом, вапном, доломітом, крейдою.
Кількість обробок: 1-3 у ґрунт або 1-2 рази, якщо застосовується через листя.
Користь азотного підживлення для овочів
Сечовина допомагає культурам перенести зимові морози, пересадку та несприятливі погодні умови. У цьому випадку мінеральне підживлення вносять у ґрунт у квітні — травні, коли планують посадку овочів. Гранули добрива розсипаються на грядках, присипають землею. Через 2 тижні можна висаджувати розсаду.
У період вегетації насадження особливо потребують повноцінного харчування. Обприскування розчином сечовини підвищить урожайність томатів, огірків та капусти. Деякі дачники проводять позакореневе підживлення для цибулі та часнику, моркви, буряків та картоплі.
Нюанси застосування сечовини для стандартного весняного підгодовування
Така поживна добавка, як сечовина, активізує реакцію між бактеріями та ферментами ґрунту. Через 3 дні за рахунок хімічних процесів карбамід перетворюється на вуглекислий амоній. Від контакту з повітрям він стає газоподібним аміаком. Не дивно, що без закладення в грунт левова частина складу випарується. Працюючи на нейтральних чи лужних ґрунтах, втрати зростають, і відчутного ефекту від добавки нічого очікувати. Правильний спосіб розсипати гранули карбаміду по колу біля рослин, закласти в грунт на 7-8см.
Іноді потрібно обробляти культури рідкою сечовиною. Навіщо це потрібно? Таке застосування добрива на городі обумовлено осипанням більшості зав'язей через дефіцит азоту. Зелень зрошують розведеним за інструкцією розчином. Стандартне співвідношення – від 5 до 10г на 1л води. Розведеного за рецептом розчину достатньо для обробки 20 м2 грядок. Якщо добавка вноситься протягом вегетаційного періоду, на 100 м2 знадобиться 3л розчину. На обробку овочів розводять 50г карбаміду на 10л води, ягід та плодів – 20г на 10л, а щоб обприскати кімнатні рослини – близько 80г на 10л. Підвищити ефективність обробки при блідому листі можна додаванням 3г сульфату магнію в 1л водного розчину сечовини.
- Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктівТартразин дуже популярний водорозчинний барвник у харчовій, косметичній та фармацевтичній галузях промисловості. Він надає продуктам стабільне яскраве жовте забарвлення, а також у поєднанні з іншими барвниками створює низку інших кольорів - від зеленого до коричневого. Найчастіше тартразин використовують у виробництві кондитерських виробів, алкогольних та безалкогольних напоїв, макаронів, молочних виробів, сирів, кетчупів, соусів, драже, морозива, джемів, пюре у концентрації 50-100 мг/кг.Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктів