Калій натрій виннокислий. Застосування Е-337 в харчовій промисловості
Калій натрій виннокислий – тетрагідрат калій-натрієвої солі винної кислоти, відомий як сегнетова сіль, має вигляд безбарвних кристалів, добре розчиняється у воді. Є харчовою добавкою Е337 – антиоксидантом, стабілізатором і регулятором кислотності. Сферами використання є харчова промисловість, фармацевтика, електротехніка, хімічна промисловість та інші.
Харчова промисловість
- як стабілізатор, антиоксидант і регулятор кислотності в більшості харчових продуктів, зокрема овочевих і фруктових консервах, хлібобулочних виробах, сирних, м’ясних продуктах і винах
Застосування Е-337 в харчовій промисловості
Калій натрій виннокислий є харчовою добавкою Е337 – антиоксидантом, стабілізатором і регулятором кислотності
- як регулятор кислотності наступних харчових продуктів: супи, бульйони в кількості до 250 мг/кг готового продукту
- джеми, варення, желе, цитрусові мармелади до 3 г/кг індивідуально або у поєднанні з винною кислотою, фумаровою кислотою та її солями для підтримки рН між 2,8 та 3,5
- тартрати утворюють стабільні комплекси із залізом та важкими металами і таким чином діють як синергісти антиоксидантів. Іноді вони застосовуються як солі-плавці у виробництві плавленого сиру
- тартрат натрію-калію може використовуватися як замінник солі
Фармацевтика
- входить до складу багатьох лікарських препаратів проносної дії
Електротехніка
- сегнетоелектрик (фероелектрик) з високим п’язоелектричним ефектом і коефіцієнтом електромеханічного зв’язку. Для виробництва мікрофонів, телефонів, слухових апаратів та ряду іншої техніки
Аналітична хімія
- для приготування реактиву Фелінга, що застосовується для якісного визначення наявності альдегідної групи у деяких органічних сполуках, зокрема вуглеводах (головним чином у моносахаридах)
Органічний синтез
- для руйнування емульсій, особливо у реакціях з використанням алюмінієвих гідридних реагентів
- Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктівТартразин дуже популярний водорозчинний барвник у харчовій, косметичній та фармацевтичній галузях промисловості. Він надає продуктам стабільне яскраве жовте забарвлення, а також у поєднанні з іншими барвниками створює низку інших кольорів - від зеленого до коричневого. Найчастіше тартразин використовують у виробництві кондитерських виробів, алкогольних та безалкогольних напоїв, макаронів, молочних виробів, сирів, кетчупів, соусів, драже, морозива, джемів, пюре у концентрації 50-100 мг/кг.Тартразин. Водорозчинний харчовий барвник для створення яскравих лимонно-жовтих продуктів