Риботайд (інозинат+гуанілат натрію). Рекомендації до застосування.
Інозинат і гуанілат натрію у співвідношенні 1:1 відомі як риботайд (динатрієвий 5′-рибонуклеотид). Білий кристалічний порошок добре розчинний у воді, pH 7,8. Використовується як харчова добавка Е631+Е627 підсилювач смаку та аромату для виробництва супів, соусів, картопляних чіпсів, снеків, закусок, консервів, продуктів швидкого приготування, м’ясних продуктів, морепродуктів, приправ та інших. У природі міститься в певних видах риби, грибів, водоростей.
Риботайд як харчова добавка
- підсилює делікатний смак та аромат солодких, солоних і пряних продуктів
- покращує смак м’яса, зменшує використання жирів у м’ясних і рибних продуктах
- надає продуктам м’ясний, пряний смак, подібний на смак бульйону
- маскує кислий, гіркий та інші неприємні смаки
- консервант, подовжує свіжість продуктів
- посилює сприйняття солоного смаку, тому в продукти, в яких він міститься, можна додавати менше солі
Рекомендації до застосування
Продукти швидкого приготування: 3,0-6,0 г/кг
Консерви: 0,01-0,06 г/кг
Снеки, швидкі перекуси: 0,03-0,07 г/кг
Соуси: 0,10-0,30 г/кг
Приправи: 0,10-0,15 г/кг
Рибні соуси: 0,3-0,5 г/кг
Соєвий соус: 0,1-0,2 г/кг
Безпечність
Рекомендована максимальна доза вмісту риботайду в продукті становить 500 мг/кг. Денна норма вживання – 4 мг. Канцерогенних властивостей не проявляє. Не рекомендується при бронхіальній астмі, подагрі, ревматизмі, схильності до алергії. При надмірному споживанні може провокувати кишкові та шлункові розлади. Не рекомендується вагітним і жінкам, що годують грудьми, необхідно виключати з дитячого харчування. Входить до списку дозволених харчових добавок у США, ЄС, Австралії, Новій Зеландії та в Україні.
Інші сфери застосування
як стандарт для визначення аналізу в сирих матеріалах і харчових продуктах спектрофотометричними та хроматографічними методами.
- Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінникВживання інулін сприяє зниженню рівня глюкози, холестерину й тригліцеридів у крові, зв’язує шкідливі речовини, сприяє відновленню ушкодженої стінки судин, поліпшує кровопостачання, нормалізує обмін речовин. Як пребіотик позитивно впливає на біфідобактеріальну мікрофлору ШКТ, підтримуючи життєдіяльність біфідофлори, він перешкоджає розмноженню сальмонел і колібактерій. Виявляє імуномодулювальну, протипухлинну та протизапальну активність.Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінник
- Амоній тіоціанат. Застосування в аналізіАмоній тіоціанат – це безбарвна кристалічна речовина, яка широко використовується в хімічному аналізі, органічному синтезі та інших галузях.Амоній тіоціанат. Застосування в аналізі