Монокалій фосфат. Монокалій фосфат як харчова добавка.

Калій фосфорнокислий однозаміщений (монокалій фосфат, дигідроортофосфат калію, дигідрофосфат калію) – однозаміщена кисла калієва сіль ортофосфатної кислоти. Біла кристалічна речовина, добре розчиняється у воді. pH (1%-ного розчину) – 4,52. pKa - 6,86. Застосовується у харчовій, фармацевтичній промисловості, як пом'якшувач води, для приготування буферних розчинів, призначених для розведення фарбників та промивання препаратів крові після фарбування (рН 7,0-7,4), компонент для добрив і рідких миючих засобів.
Монофосфат калію як харчова добавка
Використовується у високотехнологічних галузях харчової промисловості: м‘ясопереробній, молочній, масложировій, кондитерській, хлібопекарській, а також для виробництва безалкогольних напоїв, рибопродуктів та харчових концентратів. В якості емульгатора, комплексоутворювача, стабілізатора консистенції, розпушувача, регулятора кислотності, синергіста антиоксидантів, фіксатора забарвлення. Додається до пекарських порошків, дріжджів як розпушувач; поряд з іншими фосфатами застосовується у виробництві плавлених сирів. Використовується також як стабілізатор сухого молока та вершків. Використовується при приготуванні рідких дріжджів і житніх заквасок як джерело мінерального живлення. Для відновлення сольової (іонної) рівноваги, необхідної для термостабільності молока, що піддається нагріванню, до нього додають солістабілізатори, в якості яких можуть виступати фосфати, які пов'язують іони кальцію. Додається в інстантні пектини як регулятор кислотності.
Рекомендації до використання:
- до попередньо обсмаженої картоплі у виробництві чіпсів - до 100 мг/кг
- до спеціалізованих напоїв для спортсменів, штучно мінералізованих безалкогольних напоїв - до 500 мг/кг
- до виробів з фруктів, глазурованих фруктів - до 800 мг/кг
- до молока стерилізованого, молока концентрованого з вмістом сухих речовин менше 28%, морозива (крім молочного і вершкового), фруктового льоду, рибного фаршу «сурімі», лікерогорілчаних виробів, консервів з ракоподібних - до 1 г/кг
- до молока концентрованого з вмістом сухих речовин більше 28% - до 1.5 г/кг
- до сирів молодих, напоїв на молочній основі шоколадних і ячмінних, масел кисло-вершкових, макаронних виробів, сидру (яблучний та грушевий), сухих і трав'яних чаїв - до 2 г/кг
- до молока сухого та сухого знежиреного - до 2.5 г/кг
- до десертів, в тому числі на молочній основі (морозиво), супів і бульйонів (концентрати), сиропів ароматизованих для молочних коктейлів, морозива, сиропів для млинців, пасок - до 3 г/кг
- до глазурі для м'ясних і овочевих продуктів - до 4 г/кг
- до м'ясних продуктів, продуктів з морожених ракоподібних, мороженого рибного фаршу і вироби з нього - до 5 г/кг
- до десертів, сухих сумішей порошкоподібних - до 7 г/кг
- до цукрової пудри, продуктів яєчних сухих (меланж, білок, жовток), солі і солезамінників - до 10 г/кг
Застосування монофосфату калію як добрива:
Монофосфат калію - це одне з найбільш концентрованих фосфорнокалійних добрив. Повністю водорозчинне, має високий рівень засвоєння рослинами. Підвищує врожайність і якість плодів і овочів внаслідок збільшення вмісту цукрів і вітамінів, покращує перезимівлю декоративних дерев і кущів. Використовується в системах крапельного поливу, для підживлення овочевих, плодових, декоративних культур, виноградників на всіх типах ґрунтів і субстратів. Застосування добрива підвищує стійкість рослин до ураження грибковими хворобами. Калій дигідрофосфат не можна змішувати з препаратами, що містять кальцій і магній.
- Каустична сода: застосування, інструкція та заходи безпекиКаустична сода – універсальний лужний засіб, який використовується у промисловості, побуті та виробничих процесах. Вона ефективно очищує труби, допомагає у миловарінні та застосовується в сільському господарстві. У цій статті ми розглянемо всі способи її використання, безпечні методи застосування та важливі рекомендації.Каустична сода: застосування, інструкція та заходи безпеки
- Лимонна кислота: застосування у харчовій промисловості, побуті та інших сферахЛимонна кислота – універсальний інгредієнт, який широко використовується в харчовій промисловості, косметології, медицині та побуті. Дізнайтеся, як вона допомагає зберігати продукти, очищати поверхні та покращувати якість випічки. У цій статті ми розглянемо її основні властивості та ефективне застосування.Лимонна кислота: застосування у харчовій промисловості, побуті та інших сферах