Сорбіт. Технологія приготування вівсяного діабетичного печива на сорбіті.

Сорбіт — шестиатомний спирт, білий кристалічний порошок. Майже вдвічі менш солодкий, ніж сахароза, енергетична цінність — 2,6 ккал в 1 г. Добре розчинний у воді. Температура плавлення — 95 °C. Міститься в багатьох фруктах (яблуках, грушах, персиках, сливах). Харчова добавка Е420 – цукрозамінник. Глікемічний індекс – 9. Добова доза - 30 г.
Цукрозамінники – корисна харчова добавка, яка не вимагає інсуліну для переробки в організмі. Цукрозамінники використовують люди з надмірною вагою та хворі на діабет. І це допомагає їм вживати в їжу солодкі продукти, але не нести шкоди організму.
Використання:
- як цукрозамінник у харчовій промисловості, при виготовленні шоколадних і желейних цукерок, шоколаду, крабових паличок, морозива, жувальних гумок та інших продуктів. Можна використовувати при виготовленні борошняних кондитерських виробів без істотних змін технологічних параметрів
- у косметичній промисловості як гумельтант (зволожувач), текстуратор, загущувач. Часто використовується в ополіскувачах ротової порожнини та зубних пастах, прозорих гелях
- у фармацевтичній технології як зволожувач, пластифікатор, наповнювач для таблеток і капсул, коригент (солодка речовина); як наповнювач у таблетованих лікарських препаратах, виготовлених методом вологої грануляції або прямим пресуванням; у таблетках для жування завдяки його приємному, солодкому смаку та відчуттю свіжості. У капсулах та лікарських плівках використовують як пластифікатор. У рідких лікарських препаратах використовується як цукрозамінник, стабілізатор, вітамін; підвищує швидкість розчинення індометацину; у сиропах ефективний як речовина, що запобігає кристалізації навколо загвинчувальної кришечки на контейнері. В ін’єкційних і зовнішніх лікарських препаратах використовується як АФІ (осмотична проносна речовина)
- в медицині в аналітичних методах контролю може використовуватися як маркер для оцінки циркуляції крові в печінці
Найбільш часто сорбіт використовується у фармацевтиці в таких концентраціях: як зволожувач — 3–15%; як наповнювач і зв’язувальна речовина — 25–90% та засіб для контролю вологи в таблетках — 3–10%, в ін’єкціях — 10–25%, в оральних розчинах — 20–35% і суспензіях — 70%, зубних пастах — 20–60%, емульсіях для зовнішнього застосування — 2–18%; як пластифікатор желатину і целюлози — 5–20%, замінник гліцерину і пропіленгліколю — 25–90%; для запобігання «прилипанню» кришечок у сиропах і еліксирах — 15–30%.
Рекомендації щодо використання сорбіту в косметиці:
- креми для обличчя – до 3%
- маски – 3-5%
- засоби після гоління – 3-7%
- декоративна косметика – 2-5%.
Сорбіт у харчових продуктах
Виробляються кекси для харчування хворих на цукровий діабет, в яких як підсолоджуючі речовини використовують суміші сахарину та сорбіту (0,35 та 99,65%), сорбіту та фруктози (68,38 та 31,62%).
Відома технологія вершкового крему на сорбіті (67,8%) - шляхом уварювання пюре обліпихи або горобини з сорбітом та з’єднання зі збитим вершковим маслом. Кондитерська промисловість виробляє джеми та повидло без цукру з використанням ксиліту та сорбіту: джеми фруктові з використанням 52-53% сорбіту або з 25-27% сорбіту та 25-27% ксиліту, пектину - 0,1-0,3%; повидло фруктове - з 46-53% сорбіту або 21-26% сорбіту та 23-27% ксиліту, пектину - 0,8%; пюре фруктові - з ксилітом або сорбітом (11-13%), які можуть бути використані для приготування начинок фруктових для борошняних кондитерських виробів без цукру.
Технологія приготування печива вівсяного діабетичного на сорбіті
Технологічна картка
Технологія приготування
Сировину завантажують у тістомісильну машину у наступній послідовності: сорбіт, вода, меланж, маргарин і перемішують, потім додають хімічні розпушувачі (соду та вуглеамонійну сіль) розчинені у воді, в останню чергу – борошно пшеничне і борошно вівсяне.
Тривалість замісу 10–12 хв., температура замісу 23 °C.
Після замісу вироби формують за допомогою шприцювальних мішків, металевою або дерев’яною виїмкою.
Заготовки печива формують на трафарет, попередньо зачищений та змазаний олією. Після цього тістові заготовки подіють на термообробку.
Печиво випікають протягом 10–15 хв. При температурі 178–180 °C. Після випікання печиво охолоджують протягом 5–10 хв.
Характеристика готового виробу
Зовнішній вигляд. Вироби мають округлу або фігурну форму, поверхня не підгоріла, без пошкоджених країв, без здуття та впадин. Допускається шорстка поверхня з невеликими тріщинами.
Вигляд на зламі. Поперечний виріб без слідів непромішаного тіста, з рівномірною пористістю.
Запах та смак. Відповідний даному виду виробу з урахуванням смакових добавок, без сторонніх присмаків та запахів.
Домашнє вівсяне печиво
Інгредієнти
200 г вівсяних пластівців
300 г пшеничного борошна
200 г сорбіту
250 г вершкового масла
1 яйце
1 ч. л. розпушувача
ваніль, кориця за смаком
Приготування
Крок 1
Перебити вівсяні пластівці у блендері. Змішати всі сухі інгредієнти у великій глибокій мисці.
Крок 2
Перетерти суху суміш з маслом.
Крок 3
Вбити яйце, замісити однорідне тісто, сформувати з нього кулю.
Крок 4
Розкачати тісто у рівномірний пласт шириною 0,5-1,0 см, в залежності від того, настільки хрумке печиво ви бажаєте отримати.
Крок 5
Вирізати печиво за допомогою формочок чи склянки.
Крок 6
Випікати печиво потрібно в розігрітій до 180 °С духовій печі 25 хвилин.
Смачного!
Сорбіт для сліпого зондування
Сліпе зондування або тюбаж – це процедура з очищення печінки та жовчного міхура, основних фільтрів організму. Захід спрямований на запобігання застою жовчі, очищення печінки та жовчного міхура. Тюбаж складається з двох елементів - розігріву та прийому очищувальних засобів. Тюбаж показаний як дорослим, так і дітям. Однак, перш ніж провести самостійно тюбаж дітям та дорослим, необхідно проконсультуватися з лікарем-гастроентерологом та зробити УЗД органів черевної порожнини.
Показання: при нудоті після їжі, частих запорах, гіркоті у роті, лікуванні акне, лямбліозі, жировому переродженні печінки, високому рівні холестерину, застої жовчі, запаленнях печінки, хронічному холециститі, дискінезії (порушення моторики жовчовивідних шляхів), дуоденіті (ураження слизової оболонки дванадцятипалої кишки), гіпокінезії (зниженні рухової активності жовчного міхура), видаленому жовчному міхурі.
Протипоказання
Є кілька патологій, при яких сліпе зондування заборонено. Це такі захворювання, як: гепатит, холецистит в гострій фазі перебігу. Зондування може спровокувати больовий шок. Панкреатит, гастрит, виразковий коліт. Подібні захворювання можуть перейти в гострий перебіг або привести до утворення виразок, а також внутрішніх кровотеч. Протипоказання стосуються пацієнтів з гіперкінетичною дисфункцією жовчного міхура, хворих холелітіазом (камені в жовчному міхурі або протоках), при наявності пухлинних процесів. Не рекомендується процедура вагітним жінкам, а також при менструації (плюс 10-14 днів, до її початку). Гострі інфекційні захворювання, а також загострення хронічних хвороб – ще одне протипоказання для проведення процедури.
Перед тим, як розпочати процедуру очищення, необхідно за 2-3 дні підготувати організм. При тюбажі підготовці потрібно:
• перейти на легке меню, бажано: на овочеві салати, свіжі соки, кисломолочні продукти;
• виключити гостру, жирну та солону їжу, алкоголь, чай та каву;
• пити велику кількість рідини – не менш ніж 2 л води на добу;
• скористатися природним способом очищення кишківника – використовувати чорнослив, мед, висівки; при необхідності можна доповнити очищальний ефект клізмою – її роблять за кілька днів до тюбажу;
• проконсультуватися з лікарем-гастроентерологом та пройти УЗД, перед тим як робити тюбаж, щоб уникнути протипоказань та неприємних наслідків.
Тюбаж із сорбітом:
1. Проводиться вранці, натщесерце. Для дітей 1 чайна ложка сорбіту розчинена в 150 мл теплої мінеральної води (40-45 градусів), для дорослих використовується 20% розчин сорбіту – 20 г на 100 мл води.
2. Потім лягти на правий бік та прикласти грілку до печінки.
3. Через 10 хвилин після лежання на правому боці перевернутися на лівий бік і знаходитися в такому положенні ще 1,5 години.
4. По завершенні процедури повинен з'явитися ефект - позиви до випорожнення (діарея), протягом яких уся жовч, що застоялася, буде випущена з організму. Якщо такий ефект не спостерігається, необхідно використати очисну клізму та прийняти теплу ванну.
5. Після завершення тюбажу з сорбітом необхідно активно рухатися, наприклад зробити 10-15 присідань, а потім поснідати.
6. Рекомендується зробити сліпе зондування щонайменше три рази. Надалі (особливо у профілактичних цілях) – раз на 2–3 місяці.
Тюбаж із сорбітом та шипшиною
Тюбаж із сорбітом та шипшиною - ідеальне поєднання для очищення печінки. Сорбіт стимулює утворення жовчі та виводить шлаки, а шипшина – покращує моторику кишківника, що впливає на легкість та якість випорожнень.
1. Звечора залити 3 ст.л. подрібнених ягід шипшини 0,5 л. окропу та залишити настоюватися в термосі на всю ніч (так розчин вийде міцним).
2. Вранці процідити склад і поділити на дві склянки (по 250 мл відповідно) - у першу додати 3 столові ложки сорбіту, і випити.
3. Через 15 хвилин випити другу склянку із чистим настоєм шипшини.
4. На відміну від попередніх процедур протягом наступних 40 хвилин рекомендується активно рухатися.
5. Після цього можна поснідати, дотримуючись легкого меню.
- Червоний оксид свинцю(II, IV). Свинцевий сурик як пігментСвинцю(II, IV) оксид, відомий як червоний свинець та свинцевий сурик, вважається одним з перших виготовлених пігментів та використовувався у живописі ще з античності. Його знайшли у різних витворах мистецтва, зокрема, картинах, поліхромних скульптурах, ілюстрацій до книжок і манускриптів і настінних розписах. Червоний свинець використовують самостійно і в суміші з іншими пігментами, наприклад, верміліоном, аурипігментом, червоною охрою, ляпіс-лазуром і сульфідом олова.Червоний оксид свинцю(II, IV). Свинцевий сурик як пігмент