Молочна кислота. Молочна кислота в бджільництві.

Молочна кислота (α-гідроксипропіонова кислота) вперше була виділена з кислого молока, утворюється в результаті молочнокислого бродіння вуглеводів. Міститься в кислому молоці, кефірі, квашених яблуках, квашеній капусті. Молочна кислота в своїй структурі має один асиметричний атом карбону, тому існує у вигляді двох оптично активних енантіомерів і оптично неактивної рацемічної форми. L-(+)-молочна кислота утворюється в живих організмах в процесі розщепленняя вуглеводів. За інтенсивної фізичної роботи вона накопичується у м’язах, викликаючи характерний біль (кріпатуру). Солі та естери молочної кислоти називають лактатами.
Оптично чиста L-молочна кислота може бути отримана лише ферментативним синтезом та мікробною ферментацією. Але ензиматичний метод є недоцільним для промислового виробництва через його високу вартість і складність процесу. На сьогоднішній день близько 90% молочної кислоти у світі виробляється шляхом мікробного синтезу.
Молочна кислота ще з давніх часів знайшла застосування у господарській діяльності людини, наприклад, для подовження терміну зберігання харчових продуктів, тобто у ролі консерванту. На сьогоднішній день попит на молочну кислоту збільшився через значний потенціал для її використання в різних галузях промисловості, серед яких харчова, косметична, фармацевтична та хімічна. Молочна кислота також має найбільш перспективне застосування у виробництві біосумісних та біодеградавальних полімерів, таких як полімолочна кислота.
Застосування

Харчова промисловість
- регулятор кислотності
- використовують в таких продуктах як: сири, йогурти, кефір, сметана, ряжанка, кисле молоко, а також напої тан і айран
- використовують в хлібопеченні (особливо житні види хліба), консервації (рибна, м'ясна, фруктова і овочева), деякі алкогольні напої (вино, пиво)
Молочна кислота відноситься до прямих функціонально- і органолептикокоректуючих фізіологічно нешкідливих харчових добавок, допустиме добове споживання яких не нормується, а максимальний рівень додавання до продукту визначається технологічними інструкціями та рецептурами. Висока біодоступність та багатогранність технологічних дій обумовлюють затребуваність цієї добавки в різних галузях харчової промисловості. Так, молочна кислота використовується як консервант, антиоксидант та регулятор кислотності під кодом харчової добавки Е-270 і є важливим компонентом багаточисельних продуктів харчування. Необхідно зазначити, що продукти на основі молочної кислоти дозволено включати навіть у дитяче харчування. Утворення молочної кислоти має суттєве значення для формування білкового згустку, який визначає консистенцію кефіру. Крім цього, молочна кислота надає приємного кислуватого смаку. Її вміст і, тим самим, кислотність продукту залежить від молока, закваски і технологічного режиму виробництва.
Косметична промисловість
• для корегування кислотності косметичних продуктів, часто в поєднанні з лактатом натрію
• гумельтант, сприяє зволоженню шкіри, запобігає старінню шкіри
• ексфоліант, при рН 3-4, за концентрації 5-12%
• зміцнює захисний бар’єр шкіри
• надає шкірі сяйва
• сприяє зміцненню волосся
В косметологічній сфері молочну кислоту використовують для безпечного пілінгу шкіри, а також направляють на подальшу переробку шляхом перетворення на полімолочну кислоту переведенням її в лактид та подальшу полімеризацію з розкриттям циклу в умовах підвищеної температури та зниженого тиску. В результаті отримують волокна (нитки) певної структури, що мають здатність до ліфтингової корекції обличчя та тіла без хірургічного втручання. Такий спосіб дозволяє вводити полімолочну кислоту у підшкірно-жирову клітковину та стимулювати синтез власного колагенового каркасу. Гістологічні дослідження тканин, в які були імплантовані нитки, показують збільшення числа фібробластів, волокон колагену та еластину.
Сільське господарство
Молочна кислота позитивно впливає на обмінні процеси птиці й має антистресовий вплив у разі вакцинального, кормового і технологічного стресів. До того ж молочна кислота виявилася найефективнішою за кормового стресу. Додавання молочної кислоти до комбікорму сприяє пригніченню умовно-патогенної мікрофлори з переважним розвитком молочнокислих бактерій. Експериментально встановлено, що додавання молочної кислоти або сумішей на її основі до раціонів моногастричних тварин підвищує інтенсивність обмінних процесів в організмі, сприяє поліпшенню перетравлення протеїну та засвоюваності фітатного фосфору, кальцію та магнію. Також позитивний ефект від застосування молочної кислоти виявлено у боротьбі з Salmonella enteritidis.
Додавання до комбікорму молочної кислоти у кількості 0,1 – 0,5 мл/100 г позитивно впливає на продуктивність молодняку курей, проте істотно не позначається на їх збереженості. Споживання комбікорму молодняком у період з 1-ї по 49-ту добу з вмістом молочної кислоти 0,5 мл/100 г сприяє збільшенню живої маси на 9% (Р<0,05), середньодобових приростів — на 8,8 % (Р<0,05). Згодовування комбікорму молодняку курей у період з 1-ї по 49-ту добу з умістом 0,3 та 0,5 мл/100 г молочної кислоти сприяє зниженню витрат корму на 1 кг приросту живої маси відповідно на 2,4 та 0,6%.
Молочна кислота ТМ "Клебріг" в бджільництві
Для боротьби з варроатозом рекомендується поводити дрібнодисперсні обприскування рамок протягом теплого сезону, починаючи з середини або другої половини весни, закінчуючи серпнем
- готується теплий розчин концентрацією 12-15%
- об'єм - з розрахунку 150 мл на одну сім'ю
- частота використання – двічі-тричі з інтервалом у 5 днів
Засіб повністю безпечний для бджіл і не чинить на них подразнюючої дії
- Каустична сода: застосування, інструкція та заходи безпекиКаустична сода – універсальний лужний засіб, який використовується у промисловості, побуті та виробничих процесах. Вона ефективно очищує труби, допомагає у миловарінні та застосовується в сільському господарстві. У цій статті ми розглянемо всі способи її використання, безпечні методи застосування та важливі рекомендації.Каустична сода: застосування, інструкція та заходи безпеки
- Лимонна кислота: застосування у харчовій промисловості, побуті та інших сферахЛимонна кислота – універсальний інгредієнт, який широко використовується в харчовій промисловості, косметології, медицині та побуті. Дізнайтеся, як вона допомагає зберігати продукти, очищати поверхні та покращувати якість випічки. У цій статті ми розглянемо її основні властивості та ефективне застосування.Лимонна кислота: застосування у харчовій промисловості, побуті та інших сферах