Продавець ТМ Клебріг - Гіпермаркет хімреактивів розвиває свій бізнес на Prom.ua 12 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
9178 відгуків
ТМ Клебріг - Гіпермаркет хімреактивів
+380 (67) 117-89-00
+380 (99) 117-89-00
+380 (63) 117-89-00
+380 (67) 117-87-77Оптовий відділ
Додати відгук

Бензоат натрію. Галузі використання харчової добавки.

Бензоат натрію. Галузі використання харчової добавки.

Бензоат натрію - хімічний консервант, який при дуже низьких концентраціях інгібує розвиток мікроорганізмів. Білий кристалічний порошок (або гранули, пластівці),  без запаху або з ледь відчутним запахом бензальдегіду, солодкувато-солоний на смак. Зареєстрований як харчова добавка з кодом E211. Широко застосовується в харчовій промисловості як консервант, але також має властивості антибіотика і підсилювача кольору. Як наслідок сповільнює псування харчового продукту і застосовується для збільшення термінів зберігання напоїв та продуктів харчування. При збільшених дозах є сильним канцерогеном.  

Характеристики

Молекулярна маса 144,11 г/моль; легкорозчинний у воді (1:2) - (100мл води - 50г бензоату натрію), та гліцерині (1:9), помірно розчинний у спирті (1:45) – (1,33г бензоату  натрію / 100мл етанолу), не розчиняється в інших органічних розчинниках;  водний розчин злегка лужний, має солодкувато-терпкий смак; температура плавлення: 300 °C, 573 K, 572 ° F; активний фармацевтичний інгредієнт (АФІ) синтетичного походження; температура спалаху - 100 ° C; температура самозаймання - 500 ° C; зберігають у щільно закупореному контейнері; активний у кислому середовищі; густина 1,441 г/см³.

Галузі використання харчової добавки

Відомий та широко вживаний консервант, який забезпечує захист продуктів від дріжджів, цвілевих грибів та деяких бактерій. Крім того бензоат натрію пригнічує ферментативну активність на клітинному рівні, що дозволяє істотно сповільнити окислювальні і відновні процеси. Як наслідок, бензоат натрію істотно збільшує термін зберігання продуктів.

Харчова промисловість

Як консервант бензоат натрію проявляє бактеріостатичну (зупинення або сповільнення росту і розмноження бактерій але не знищує їх цілком) і фунгістатичну (пригнічення грибів) дії.

Його можна знайти в різноманітних соусах (барбекю), пресервах, соєвих соусах, кетчупах, майонезах, в маргаринах, повидлі, кондитерських виробах, рибних консервах та ікрі, мармеладах, томатопродуктах, фруктових пастах, у безалкогольному пиві і алкогольних напоях з вмістом алкоголю 15% і менше, безалкогольних напоях, м'ясопродуктах, «фруктових» драже, джемах (цукерки, булочки тощо), льодяниках і т. д., (зустрічають його в ковбасах). Також міститься у солоних і маринованих овочах,  маслинах (оливках) і продуктах з них, в жувальній гумці, готових салатах, гірчиці, в дієтичних лікувально-профілактичних харчових продуктах (виключаючи продукти для дітей), БАДах, дієтичних сумішах для зниження маси тіла. Використовують для поверхневої обробки ковбасних виробів, ковбас, сирів та оболонок, а також у складі плівок і покриттів, у в'ялених м'ясних продуктах (поверхнева обробка). Бензоат натрію, при дотриманні рекомендованих доз, не змінює смак харчових продуктів.

Консервування натрієм бензоатом

Бензоат натрію здійснює сильну антисептичну дію на дріжджі і плісняву і слабко гальмує розвиток оцтових та молочнокислих бактерій. Консервуюча дія проявляється тільки в продуктах із кислотністю не менше 0,4%. Природна кислотність всіх плодів і ягід вище (виключення становлять груші деякі літні сорти яблук). Для пригнічення роста бактерій, особливо кислотоутворюючих, концентрація бензойної кислоти може становити 0,2%.

Для консервування готують 5%-й розчин бензоату натрію в гарячій воді або соці, дозують розчин у змішувач, куди подають підготовлене гаряче пюре або сік та ретельно перемішують. На кожну тонну пюре додають 20 л розчину. Вміст бензоату натрію в пюре не повинен перевищувати 0,1%. Оптимальна температура для зберігання пюре від -1 до +100 °С.

Зазвичай бензоат натрію використовується в майонезах і маргаринах   у поєднанні з сорбатом калію. Ця суміш має більш сильну дію на молочнокислі бактерії, ніж кожен компонент окремо. Бензоат натрію - хороший консервант для кислої фруктової продукції. Він захищає фруктові пульпи від пліснявіння і бродіння. Це справедливо і для консервування чистих фруктових соків, особливо призначених для подальшої переробки. У безалкогольних напоях бензоат натрію служить додатковим недорогим фактором захисту проти дріжджів - Бензоат натрію за ТУ 64-6-395-86 «Натрію бензоат харчовий. Технічні умови» внесений до переліку сировини в ГОСТ 51272-99 «Сидр. Загальні технічні умови», ГОСТ 5090396 «Консерви. Соуси овочеві. Технічні умови».

Медицина

Консервант E-211 використовується у фармацевтичній промисловості:

  • в різноманітних сиропах;
  • при виготовленні пресованих таблеток, які дають прозорі розчини;
  • бензоат натрію має солюбілізуючий ефект у деяких лікарських засобах;
  • як відхаркувальний засіб, зазвичай у складі комбінованих препаратів. Лікарські форми - порошок, субстанція-порошок;
  • при спазмах судин головного мозку, мігрені, для підвищення психічної і фізичної працездатності (Кофеїн-Бензоат натрію).

Косметологія

Використовується в кремах, гелях для душу, кондиціонерах, дезодорантах, гелях для волосся, рідині для полоскання рота. Переваги бензоату натрію в цих продуктах полягають в тому, що це безбарвний, без запаху, легко розчинний консервант. Використовується в концентраціях нижче 3%.

Техніка і промисловість

Бензоат натрію застосовується у підготовці полірування срібла. Використовується також для горіння ракетного палива.  

Бензоат натрію знайшов широке застосування в якості інгібітора корозії металів в низьких концентраціях. Як інгібітор корозії використовується  для сталі, цинку, міді, мідних сплавів, паяних з’єднань, алюмінію і алюмінієвих сплавів. Його використовують при низьких значеннях рН, зокрема 5,5, але найкраще проявляється гальмування корозії при рН від 6 до 12. Критичний мінімум гальмування корозії по відношенню до концентрації бензоату не встановлений. В  якості інгібітора бензоат натрію додають у охолоджуючі рідини автомобільних двигунів.

Він корисний при захисті від корозії металевих контейнерів для таких продуктів як: поліоли, аерозолі, господарські товари та сільськогосподарські хімічні розчини.

Гігієнічні норми застосування

  • дозування в Україні: 0,015-0,2%, (до 0,4%);
  • допустиме добове споживання (ДСП) 5 мг / кг  на загальну кількість  бензоатів;
  • величина ГДК, в повітрі робочої зони 5 мг/м3;  
  • вміст бензойної кислоти 83,6%;  
  • бензоат натрію має відповідати вимогам FAO / WHO, VI Кодексу про харчові добавки, директивам ради ЄС та іншим європейським законам про харчові добавки;
  • відсутність ГМО і алергенів
  • максимально допустиме дозування в Європі - до 0,5%;
  • переважний агрегатний стан у повітрі в умовах виробництва – аерозоль;
  • клас небезпеки - 3 (небезпечні).

У кожному типі продуктів допустима концентрація використання бензоату суворо лімітована і залежить від специфіки виробництва і типу.
Як і бензойна кислота він добре всмоктується. З організму виводиться через нирки після того, як пройде «шлях знешкодження отрут».

Дозволений

  • в жирових емульсіях (крім вершкового масла) з вмістом жиру понад 60%, маслинах (оливках) і продуктах з них, джемах, мармеладах, желе, повидлі з низьким вмістом цукру і без цукру пастоподібної консистенції, соусах емульгованих, желе для заливних страв у кількості до 500 мг/кг;
  • продуктів з томатів (крім соків), глазурованих в цукрі фруктах і овочах, прянощах і приправах в кількості до 1 г/кг;
  • в буряку столовому (вареному), овочах маринованих, солоних або в олії (крім маслин), пресерви з риби, включаючи ікру, креветках варених, біологічно активних добавках до їжі, рідких у кількості до 2 г/кг;
  • в напоях безалкогольних ароматизованих в кількості до 150 мг/кг;
  • в безалкогольному пиві, спиртних напоях з вмістом спирту менше 15 об.%,.
  • у солоній та в'яленій рибі в кількості до 200 мг/кг;
  • в десертах на молочній основі, необроблених теплом у кількості до 300 мг/кг.

 

         

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner