Ментол. М’ятна ефірна олія

Ментол (3-ментанол; 5-метил -2-(пропан-2-іл)циклогексан -1-ол, (1R,2S,5R)–5-метил-2-(1-метилетил)циклогексанол) - циклічний монотерпеновий спирт. Даний ментол – це оптичний ізомер ментолу – L(-)-ментол (левоментол), з екваторіальним положенням гідроксильної, метильної та ізопропільної груп. L-ментол - природна форма ментолу, міститься у ефірній олії м'яти перцевої (30-50%) у вільному стані і частково у вигляді естеру оцтової кислоти.Є важливим вторинним метаболітом рослин сімейства Ясноткових (Губоцвітих). Має хімічні властивості вторинних спиртів.
Кристалічний порошок, сипкий або у вигляді агломератів; призматичні або голчасті безбарвні блискучі кристали з сильним запахом перцевої м’яти і смаком, що викликає відчуття прохолоди. Леткий при кімнатній температурі (плавиться при температурі близько 34 °C), переганяється з водяною парою. Практично нерозчинний у воді, дуже легко розчинний у 96 %-ному спирті, ефірі і петролейному ефірі, хлороформі, ДМСО, метилен хлориді, легкорозчинний у жирних оліях і вазеліновому маслі, дуже мало розчинний у гліцерині. З камфорою, тимолом, фенолом, резорцином, хлоралгідратом утворює евтектичні суміші. Плавиться при температурі 41-43°С.
Добування:
1. Існує декілька методів виділення ментолу з ефірної м’ятної олії:
- метод виморожування застосовується для ефірної олії з вмістом ментолу до 80 %. При фракційній перегонці м’ятної олії виділяють фракцію, яка кипить при 208–212 °C, при охолодженні її до –20 °C виділяються кристали ментолу;
- боратний метод використовують для сортів м’ятної олії, де вміст ментолу становить 50–60 %. Ефірну олію нагрівають з кислотою борною під зниженим тиском:
Отриманий ментиловий естер борної кислоти має високу температуру кипіння, що дозволяє відділити його від інших компонентів м’ятної олії. Потім при перегонці естеру з водяною парою в результаті гідролізу одержують ментол.
2. Синтезувати ментол (рацемат) можна відновленням ментолу, який міститься в м’ятній олії:
3. У промисловості ментол (рацемат) отримують при взаємодії м-крезолу з ізопропілхлоридом з подальшим гідруванням тимолу під тиском у присутності каталізаторів:
Ідентифікація:
- Фізико-хімічними методами: питоме оптичне обертання, тонкошарова і газова хроматографії.
- За реакцією утворення естеру з динітробензоїлхлоридом у присутності безводного піридину, який ідентифікують за температурою плавлення:
- Нефармакопейна реакція. При дії розчину ваніліну в кислоті сульфатній концентрованій спостерігається жовте забарвлення, яке при додаванні води переходить у малиново-червоне:
Кількісне визначення
Кількісний вміст ментолу можна визначити методом ацетилування, зворотного титрування. Ментол ацетилують оцтовим ангідридом у середовищі безводного піридину (при нагріванні зі зворотним холодильником). Надлишок оцтового ангідриду розкладають водою до оцтової кислоти і титрують суму кислоти розчином натрію гідроксиду, індикатор – фенолфталеїн. Паралельно проводять контрольний дослід, s = 1:
(CH3CO)2O + H2O → 2CH3COOH
CH3COOH + NaOH → CH3COONa + H2O
Ментол – основний компонент ефірної олії м’яти перцевої. Має слабкі анестезуючі та антисептичні властивості, стимулює холодові рецептори шкіри та слизових оболонок. Ментол використовується у медицині та фармацевтичній промисловості (препарати для лікування застуди, ревматизму, алергії, м’язових болів), харчовій промисловості (ароматизатори, кондитерські вироби, спиртні напої, жувальні гумки), косметиці (креми, зубні пасти тощо), парфумерії, а також в органічному асиметричному синтезі.
Він здатен стимулювати шкірні холодові рецептори, зменшувати подразнення шкіри, лікувати біль в горлі, сонячні опіки та болі в м’язах, проявляє стимулюючу дію на холодові рецептори та пригнічує діяльність дихальних м’язів верхніх дихальних шляхів за рахунок чого покращує носове дихання. При застосуванні на поверхні шкіри ментол проявляє охолоджувальні властивості без зниження температури та слабкі анальгезуючі властивості.
Ефірна олія та ментол м’яти входять до складу 30 лікувальних препаратів (валідол, корвалмент, валокардін, олиметин, бороментол, інгакамф, ефкатол та інші), які підсилюють секрецію травних залоз, збуджують апетит, прискорюють евакуацію шлункового та кишкового вмісту, пригнічують процеси бродіння та гниття у травному каналі, знижують тонус гладеньких м’язів кишківнику, жовчних та сечовивідних шляхів, посилюють жовчотвірну функцію печінки, виявляють седативну і слабку гіпотензивну дію. Лікування препаратами м’яти показане при захворюваннях шлунковокишкового тракту, печінки, при нервовому збудженні, безсонні та різних невротичних станах. Ментол використовують як легкий рефлекторний судинорозширювальний засіб при стенокардії та спазмах судин головного мозку.
Застосування
Парфумерія
- м’ята - верхня нота в парфумах
Косметична промисловість
- як ароматизатор, дезодорант – надає продуктам приємний м’ятний запах. Навіть 1% ментолу у складі створює специфічний запах та маскує сторонній.
В побуті
- відлякує комах і павуків
Хімічна промисловість
- для синтезу ментилокси-2-[5Н]-фуранону, диментил фумарату, диментил сукцинату, ментил гліоксилату, ментил р-толуенсульфінату, ментил хлориду, ментил акрилату, ментил діазоацетату, ментил хлороформату
Алкогольна промисловість
м’ятна ефірна олія входить до складу деяких рецептур ароматизованих вин, зокрема вермуту
Фармацевтика
Зовнішньо як знеболювальний, слабкий антисептичний засіб при невралгіях, міалгіях, сверблячих дерматозах, мігрені, запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів; внутрішньо як заспокійливий, рефлекторний судинорозширювальний засіб при легких формах стенокардії.
М’ятна ефірна олія
У складі м’ятної ефірної олії міститься 30-55 % ментолу.
Ефірна олія м'яти має безліч корисних властивостей - болезаспокійливу, протизапальну, кардіотонічну, антиаритмічну, противірусну, протигрибкову, нормалізує роботу центральної нервової системи, покращує апетит. Аромат м'яти врівноважує емоції, освіжає, відновлює сили, зменшує нервове збудження і дратівливість, викликані втомою і дефіцитом сну. М'ятну ефірну олію можна використовувати для ароматерапії.
Ментол починає плавитися при температурі 37°С, тому його за правилом введення летких пахучих речовин раціонально розчиняти в етанолі та вводити в основу продукту в останню чергу та після охолодження до 20-25°С.
Протипоказання щодо використання м’ятної ефірної олії: підвищена чутливість до ефірних олій, вагітність, діти до 6 років.
Увага! При передозуванні може виникнути подразнення шкіри і слизової оболонки, безсоння, запаморочення.
Антибактеріальне мило з кристалами ментолу
Для приготування мила необхідно:
400 грам мильної основи; півсклянки теплої очищеної води; 2 грами кристалів ментолу; 7 крапель зеленого пігменту; сухі листочки м'яти; етиловий спирт
Процес приготування:
- Беремо основу натираємо на середній терці, та плавимо на водяній бані, безперервно помішуючи і додаючи теплу воду
- Коли основа повністю розплавиться, додаємо пігмент і добре змішаємо
- Кристали ментолу розбавляємо спиртом для того, щоб вони розчинилися та додаємо в загальну масу
- Форму обробляємо спиртом, розплавлену масу акуратно викладаємо ложкою в форму
- Поверхню обробляємо спиртом, щоб прибрати бульбашки, зверху можна прикрасити сухим листям м'яти
- Відставити форму застигати на кілька годин
- Коли мило добре застигне, дістаємо з форми на дошку, ріжемо ножем або різаком на рівні порційні шматочки, та залишаємо в сухому і темному місці на добу
- Мило готове залишилось тільки запакувати та декорувати кожен шматочок на свій смак
Питання-відповідь
Питання: Як можна використовувати ментол у бджільництві?
Відповідь: Ментол використовують для лікування бджолиного кліща (Acarapis woodi).
Лікування ментолом завершують проводити за 4 тижні перед початком медозбору. Для запобігання розмноження кліща ці операції проводять навесні та восени.
Рекомендовані норми використання ментолу:
- велика бджолина сім’я на більше, ніж 15 рамок – 50 г
- бджолина сім’я на 5-9 рамок – 25 г
- бджолина сім’я на 1-4 рамки – 5-10 г.
Ментол можна використовувати двома способами – у вигляді кристалів та у вигляді розчину.
Ментольні смужки
- 20 г кристалів ментолу розчиняють у розчині рослинної олії (нагрітої до 65 °С) або гліцерину.
- Смужки картону (гофрокартону) 30 x 30 см занурюють у ментольний розчин і залишають до повного просочення.
- Готову ментольну смужку кладуть на дно вулика. Залежно від швидкості випаровування ментолу смужки замінюють на нові раз чи два рази на тиждень. Тривалість ментольної обробки – 2 тижні.
Кристали ментолу
Можна засипати необхідну кількість кристалів ментолу у пористі пакетики (як чайні пакетики) і закріпляти такий пакетик зверху вулика на щонайменше 28 днів. За високої температури навулиці ментольний пакетик краще покласти на дно вулика.
Питання: Ментол відлякує павуків?
Відповідь: Так, ментольний запах відганяє павуків та деякий комах. Тому можна розкласти декілька кришталиків ментолу у потрібному місці, або ж розчинити ментол у олії, змочити ватний диск чи якусь тканину та протерти поверхню (чи просто покласти), де живуть павуки.
- Червоний оксид свинцю(II, IV). Свинцевий сурик як пігментСвинцю(II, IV) оксид, відомий як червоний свинець та свинцевий сурик, вважається одним з перших виготовлених пігментів та використовувався у живописі ще з античності. Його знайшли у різних витворах мистецтва, зокрема, картинах, поліхромних скульптурах, ілюстрацій до книжок і манускриптів і настінних розписах. Червоний свинець використовують самостійно і в суміші з іншими пігментами, наприклад, верміліоном, аурипігментом, червоною охрою, ляпіс-лазуром і сульфідом олова.Червоний оксид свинцю(II, IV). Свинцевий сурик як пігмент