Продавець Клебріг - Гіпермаркет хімічної продукції розвиває свій бізнес на Prom.ua 12 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
9943 відгуків
Клебріг - Гіпермаркет хімічної продукції
+380 (67) 117-89-00
+380 (99) 117-89-00
+380 (63) 117-89-00
+380 (67) 117-87-77Оптовий відділ
Додати відгук

Ніацин. Нікотинова кислота як кормова добавка в раціоні худоби та домашніх тварин

Нікотинова кислота (IUPAC назва: 3-піридинкарбонова кислота, синоніми: ніацин, вітамін B3, вітамін PP) ідентифікується за номером CAS (Chemical Abstracts Service) 59-67-6 та номером EINECS (European Inventory of Existing Chemical Substances) 200-441-0. Молекулярна формула нікотинової кислоти C6H5NO2, а її молекулярна маса становить 123,11. Вона має pKa 4,75, температуру плавлення 237 °C, температуру спалаху 193 °C і показує насипну щільність приблизно 0,55–0,65 г/см3. Вона розчинна у воді (15 г/л при 20 °C та 150 г/л при 100 °C) та в етанолі (12,5 г/л при 20 °C), практично нерозчинна в ефірі.

Нікотинова кислота являє собою білий або злегка білий кристалічний порошок без запаху. Нікотинова кислота описана в Європейській фармакопеї (PhEur 7.0, 0459) з чистотою 99,5–100,5 % піридин-3-карбонової кислоти в сухій речовині, менше 0,5 % споріднених речовин, < 200 мг хлоридів/кг, < 10 мг важких металів/кг (у перерахунку на Pb), ≤ 1 % втрати при висушуванні та ≤ 0,1 % сульфатної золи. Добавка містить щонайменше 99,0 % активної речовини за специфікацією (втрати при висушуванні < 1,0 %), що відповідає Фармакопеї США (USP), але нижче специфікації PhEur.

Нікотинова кислота і здоров'я людини

Нікотинова кислота та її амід є простетичними групами коферментів кадегідрази І та кадегідрази II, які є носіями водню, тобто беруть участь в обмінних процесах організму. Нікотинова кислота нормалізує функції шкіри, нервової системи, стимулює периферійний кровообіг. Деякі дослідники вважають, що вона є провітаміном, а нікотинамід — справжнім вітаміном PP. Добова потреба — 15-30 мг.

Ніацин, як попередник піридинових нуклеотидів (нікотинамідаденіндинуклеотид (НАД) та нікотинамідаденіндинуклеотидфосфат (НАДФ)), бере участь у функціонуванні численних ферментативних шляхів, які є критично важливими для нормального клітинного метаболізму, включаючи, наприклад, окисно-відновні реакції та ті, що споживають НАД.

Вітамін В3 (ніацин) - це водорозчинний вітамін, який є частиною комплексу B. Він необхідний для нормальної біотрансформації вуглеводів та білків в енергію. Ніацин також підтримує здоровий стан серцево-судинної системи, покращує кровотік та підтримує здоров'я нервової системи. Ніацин (нікотинова кислота) або Вітамін В3 бере участь у більш ніж 50 процесах, що проходять у нашому організмі. Основна роль вітаміну В3 полягає у перетворенні вуглеводів на енергію, а також забезпечення цією енергією кожної клітини в організмі.

Ніацин є важливим вітаміном, який протягом тривалого часу служив добре переносимим засобом для лікування різноманітних розладів. Хоча його канонічна роль полягає в якості попередника для NAD + /NADP, ніацин має додаткові механізми дії, включаючи агоністичну активність на GPCR Hcar2 і модуляцію мікробіому. Завдяки експресії Hcar2 на імунних клітинах ніацин стає потужним модулятором імунної системи та, як було показано, сприяє формуванню корисного фенотипу імунних клітин, посилюючи фагоцитоз шкідливих уламків і зменшуючи нейропатологію при кількох неврологічних розладах. Ніацин також відіграє важливу роль у регулюванні переробки холестерину, що має вирішальне значення після поглинання багатих ліпідами залишків, таких як мієлін, макрофагами ЦНС. Недавня робота встановлює ніацин як багатообіцяючий терапевтичний варіант для ряду неврологічних захворювань, таких як РС, хвороба Альцгеймера та гліобластома.

Сфери застосування:

Ветеринарна медицина:

  • протипелагричний засіб
  • ніацин (кислота нікотинова) має судинорозширювальну та гіпохолестеринемічну дію, тому її призначають при захворюваннях печінки, спазмах судин кінцівок, нирок, мозку, при інфекційних захворюваннях
  • цей вітамін входить до складу коферментів, які беруть участь в окиснювально-відновних реакціях, що забезпечують клітинне дихання
  • він має регулюючий вплив на органи травлення, забезпечує нормальний обмін речовин у шкірному покриві та шерсті, поліпшує функції печінки (знешкоджувальну та глікогеноутворвальну)
  • ніацин має специфічний вплив на психічну діяльність, позитивно впливає на обмін холестерину та утворення еритроцитів

Ніацин як кормова добавка

Вітаміни є важливою складовою раціонів птиці, і їх відсутність у кормі призводить до порушень росту та продуктивності. Ніацин – це форма вітаміну B, який діє як каталізатор у багатьох життєво важливих процесах організму та є необхідним для підтримки нормальної функції організму. Розглянемо вплив ніацину та його доступних форм (нікотинова кислота та нікотинамід) на ріст, продуктивність, параметри крові, якість тушки, імунну систему та мікрофлору бройлерів. Додавання ніацину до раціону покращує продуктивність та здоров'я бройлерів. Добавка від 1,5 до 33 мг/кг/СВ нікотинової кислоти в раціони бройлерів збільшила їхню кінцеву вагу (620 г порівняно з 221 г у курчат, які не отримували добавки). Ніацин та нікотинова кислота були ефективними як у збільшенні ваги тушки, так і у зменшенні абдомінального жиру; хоча в більшості випадків відмінності не були статистично значущими. Добавка 150 мг/кг нікотинової кислоти в поєднанні з хлоридом хрому та сульфатом міді ефективно знижувала рівень холестерину в грудних і стегнових м'язах бройлерів. Наявність нікотинової кислоти (від 6 до 33 мг/кг/СВ) у раціонах бройлерів помітно зменшувала захворювання ніг (6,3% порівняно з 12,8% у курей, які не отримували нікотинову кислоту). Загалом, додавання ніацину та його похідних до раціонів бройлерів допомагає максимізувати продуктивність бройлерів.

Ветеринарні аспекти дефіциту ніацину

Свині:

У свиней з дефіцитом ніацину спостерігаються запальні ураження травного тракту та діарея, втрата ваги, шорстка шкіра та шерсть, а також дерматит на вухах. Захворювання кишківника можуть бути спричинені дефіцитом ніацину або бактеріальною інфекцією. У свиней з дефіцитом швидко відновлюється стан після терапії ніацином, і хоча це не є лікуванням інфекційного ентериту, достатня кількість ніацину в раціоні, ймовірно, дозволяє свині підтримувати свою стійкість до бактеріального вторгнення.

Птиця:

Дефіцит ніацину у птиці характеризується важкими метаболічними порушеннями шкіри та органів травлення. Першими ознаками зазвичай є втрата апетиту, затримка росту, загальна слабкість та діарея. Існують суперечливі дані щодо того, чи реагують бройлери на додавання ніацину з точки зору росту та використання корму. Проте було чітко встановлено, що курчата потребують ніацин. Дефіцит викликає збільшення великогомілко-тарзального суглоба, викривлення ніг, погане оперення та дерматит на голові та лапах.

У курчат дефіцит ніацину також може призвести до "чорного язика". Приблизно у 2-тижневому віці язик, ротова порожнина та стравохід помітно запалюються. У курей з дефіцитом ніацину може спостерігатися втрата ваги, зниження продуктивності яєць та значне зниження виводимості. Індики, качки, фазани та гусята набагато сильніше страждають від дефіциту ніацину, ніж кури. Їхня, очевидно, вища потреба, ймовірно, пов'язана з менш ефективним перетворенням триптофану на ніацин. У качок та індиків з дефіцитом ніацину спостерігається сильне викривлення ніг та збільшення скакального суглоба. Основна відмінність між ураженням ноги при дефіциті ніацину та перозом, який спостерігається при дефіциті марганцю та холіну, полягає в тому, що при дефіциті ніацину ахіллове сухожилля рідко зісковзує зі своїх виростків.

Безпека

Згідно з Регламентом (ЄС) № 429/2008, дослідження толерантності, метаболізму та залишків, а також токсикологічні дослідження (що стосуються безпеки споживачів) не потрібні для вітамінів, провітамінів та хімічно визначених речовин, які мають подібну дію та вже дозволені як кормові добавки згідно з Директивою 70/524/ЄЕC і які не мають потенціалу накопичення, що, на думку FEEDAP, стосується ніацину.

Безпека для цільових видів

Вимоги до доступного ніацину знаходяться в межах 12,5–20 мг/кг для поросят (3–20 кг живої маси (жм)), 7–10 мг/кг для свиней на відгодівлі (NRC, 1998) та 10–20 мг/кг корму для супоросних/лактуючих свиноматок (BfR, 2006). Кури-несучки та бройлери потребують близько 8,3–12,5 та 25–35 мг/кг ніацину в раціоні, відповідно (NRC, 1994). Для зростаючих та дорослих собак 13,6 мг ніацину/кг сухої речовини (СР) здається достатнім, а для кошенят та дорослих котів близько 32 мг/кг СР (NRC, 2006). Дефіцит ніацину малоймовірний за сучасних методів годування. Для жуйних тварин потреби в ніацині зазвичай покриваються мікробним синтезом у рубці, проте для високопродуктивних корів мікробний синтез може не задовольняти потреби цих тварин (McDowell LR, 2000).

Вітамінна добавка до комбікормів переважно орієнтована на рекомендовані норми в межах 8–20 мг/кг для свиней, 25–100 мг/кг для птиці, 60–160 мг/кг для риби та 20–60 мг/кг корму для домашніх тварин (AWT, 2002). Огляд вітамінних добавок до комбікормів для свиней та птиці в Європі (Бельгія, Данія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Великобританія) виявив діапазон 0–100 мг ніацину/кг як рівні комерційного використання (Gropp, 1994). Діапазон для поросят та свиней 10–40 мг ніацину/кг корму був повідомлений Whittemore et al. (2002).

У свиней на відгодівлі додавання 550 мг ніацину на кілограм раціону, здавалося, зменшувало споживання корму та збільшення ваги порівняно з нижчими добавками; концентрації до 110 мг ніацину/кг корму не показали негативного впливу на продуктивність та характеристики туші (Real et al., 2002). Експерименти на курчатах, яких годували 1000–20000 мг/кг у стандартних курячих раціонах, показують, що високі рівні додаткового ніацину (10000 мг/кг і вище) призводили до зменшення маси великогомілкової кістки та міцності кісток у курчат, зменшення розмірів великогомілкової кістки без зміни мінерального вмісту великогомілкових кісток та схильності до переломів (Johnson et al., 1992, 1995). Нікотинова кислота краще переноситься, ніж нікотинамід, оскільки 5000 та 10000 мг/кг нікотинаміду викликали легке та значне пригнічення росту, відповідно, тоді як 20000 мг/кг нікотинової кислоти в раціоні не впливали на ріст курей (Baker et al., 1976).

Згідно з McDowell (2000) та NRC (1987), нежуйні види переносять пероральне вплив ніацину щонайменше в 10–20 разів більше за їхні нормальні потреби. Рівень 350 мг нікотинаміду/кг жм та близько 1400 мг нікотинової кислоти/кг жм вважається безпечним для хронічного впливу (NRC, 1987).

Висновки щодо безпеки ніацину для цільових видів
Ніацин безпечний для цільових тварин із запасом безпеки, який щонайменше вдесятеро перевищує потреби та рівні використання.

Безпека для споживача

Всмоктування, розподіл, метаболізм та виведення ніацину

У природі нікотинамід міститься переважно в тканинах тварин (як NAD або NADP), тоді як нікотинова кислота присутня в рослинах. Нікотинова кислота та нікотинамід в основному зустрічаються у зв'язаних формах. У зернових нікотинова кислота зв'язана з макромолекулами, які містяться в целюлозі або геміцелюлозі (Mason et al., 1973). Відповідно, ніацин у жовтій кукурудзі, вівсі, пшениці та зерновому сорго значною мірою недоступний для молодих поросят, тоді як доступність ніацину в соєвому шроті висока, принаймні для курчат (Luce et al., 1966; Harmon et al., 1969, 1970; Yen et al., 1977; NRC, 1998). Нікотинамід також може синтезуватися в організмі цільових тварин (крім котів) з триптофану; проте ефективність цього шляху низька.

Вільні нікотинова кислота та нікотинамід легко всмоктуються зі шлунка та тонкого кишечника шляхом пасивної дифузії або за допомогою Na+-залежного механізму полегшеної дифузії, опосередкованої переносником. Однак при фармакологічних дозах переважає пасивна дифузія. Після всмоктування в слизову оболонку кишечника нікотинова кислота перетворюється на нікотинамід через мононуклеотид нікотинової кислоти з утворенням аналога нікотинової кислоти NAD, а згодом NAD і, нарешті, відбувається ферментативне розщеплення з утворенням нікотинаміду. Слизова оболонка кишечника та печінка багаті ферментами перетворення ніацину, такими як NAD глікогідролаза, яка вивільняє нікотинамід з NAD. Нікотинамід, переважна циркулююча форма вітаміну, транспортується до тканин для синтезу NAD або NADP. Основним продуктом виведення є метильований, водорозчинний метаболіт N1-метил-нікотинамід або деякі з його продуктів окислення (наприклад, Huff and Perlzweig, 1943, 1945; Knox and Grossman, 1946; Perlzweig et al., 1950; Reddi and Kodicek, 1953; Chang and Johnson, 1959, 1961; Shibata and Matsuo, 1989a, b, 1990; Shibata et al., 1990). Детальний опис всмоктування та метаболізму нікотинової кислоти та нікотинаміду можна знайти в McDowell (2000) та оцінці SCF (EC, 2002).

На основі низки вимірювань рівні ніацину в тканинах вважаються такими: 50–74 мг/кг м'яса, близько 140–180 мг/кг печінки, 0,8 мг/кг свіжого яйця, 0,46–0,87 мг/кг молока та 47–65 мг/кг м'яса риби (Leeson and Caston, 2003; Niehoff et al., 2009; CIV-INRA, 2010; USDA National Nutrient Database).

Хоча ніацин зазвичай вважається таким, що швидко виводиться, без значного потенціалу затримки в тканинах вище фізіологічних рівнів, кілька досліджень показують підвищене відкладення після згодовування високих рівнів курям-несучкам (близько +65% у яйцях) та після дуоденального введення жуйним тваринам (близько +75% у молоці) (Leeson and Caston, 2003; Wagner et al., 1997). Проте інше дослідження виявило негативну кореляцію між концентраціями в ротовій порожнині та концентрацією ніацину в молоці (Nilson et al., 1967).

Вплив на споживача
Найважливішими джерелами нікотинаміду (у формі NAD та NADP) є продукти тваринного походження (печінка, м'ясо та м'ясо риби, яйця та молоко, перелічені в порядку зменшення).

Згідно з висновком SCF (EC, 2002), фонове споживання еквівалентів ніацину становило від 11,6 (Німеччина) до 40,9 (Великобританія) мг/особу на день; більшість значень 97,5-го процентиля знаходилися в діапазоні від 20,5 (Німеччина) до 67,4 (Великобританія) мг/особу на день, що не свідчить про ризик перевищення UL для нікотинаміду з харчових джерел.

Припускаючи, що дані про вплив отримуються переважно з продуктів тваринного походження, вплив на населення забезпечує достатній запас безпеки (від 8 до 13) порівняно з UL для нікотинаміду.

Висновки щодо безпеки для споживачів

Оскільки добавки ніацину до кормів для тварин широко використовуються в рутинній практиці, група FEEDAP припускає, що вищезгадані показники впливу на населення вже включають внесок їстівних тканин та продуктів тварин, яких годували дієтами з добавками ніацину.
Інформація про метаболізм ніацину та обмежені дані про затримку в їстівних тканинах та продуктах свідчать про те, що навіть додаткові рівні в кормах, які значно перевищують потреби (до 35 мг/кг корму), навряд чи спричинять будь-яке занепокоєння щодо перевищення споживачами UL. Група FEEDAP вважає, що використання ніацину в харчуванні тварин не викликає занепокоєння щодо безпеки для споживачів.


Вітамінний комплекс для дорослих котів

Активні інгредієнти в 1 капсулі (добовій нормі):

  • Ніацин 2 мг
  • Рибофлавін 1 мг
  • Фолієва кислота 0,02 мг
  • Біотин 0,02 мг
  • Тіамін 2 мг
  • Піридоксин 0,1 мг
  • Ціанокобаламін 1 мкг
  • Пантотенова кислота 1 мг
  • Токоферолу ацетат 5 мг
  • Аскорбінова кислота 15 мг
  • Таурин 100 мг
  • L-аргінін 50 мг
  • Поліфеноли 900 мкг
  • Триметилгліцерин 20 мг
  • Пробіотичний комплекс 3 мг

Склад:

Сухі пивні дріжджі, порошок яєчного жовтка, таурин, L-аргінін, бетаїн безводний, аскорбінова кислота, ніацин, кальцію цитрат, фолієва кислота, мальтодекстрин, соняшникова олія, риб’ячий жир, насіння льону, гліцерин, лецитин, екстракт шавлії, екстракт розмарину, екстракт зеленого чаю, d-пантотенат кальцію, піридоксину гідрохлорид, тіаміну гідрохлорид, екстракт зеленого чаю, рибофлавін, бетатен [бета-каротин зі змішаними каротиноїдами (альфа-каротин, лютеїн, зеаксантин)], альфа-ліпоєва кислота, пробіотичний комплекс (L. acidophilus, L. plantarum, B. bifidum, B. Lactis)

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner