Продавець Клебріг - Гіпермаркет хімічної продукції розвиває свій бізнес на Prom.ua 12 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
9933 відгуків
Клебріг - Гіпермаркет хімічної продукції
+380 (67) 117-89-00
+380 (99) 117-89-00
+380 (63) 117-89-00
+380 (67) 117-87-77Оптовий відділ
Додати відгук

Підсилювач смаку Глутамат натрію, міфи про шкоду глутамату натрію на організм.

Підсилювач смаку Глутамат натрію, міфи про шкоду глутамату натрію на організм.

Харчова добавка E-621 - глутамат натрію є сіль натрію, що зустрічається в природі в неосновних амінокислотах глутамінової кислоти. У харчовій промисловості глутамат натрію використовується як підсилювач смаку.

Глутамат натрію міститься у живих клітинах багатьох організмів, переважно як частина білка. До натуральних продуктів, у яких глутамат натрію міститься у вільному вигляді, можна віднести дріжджові та соєві екстракти, соєвий соус, бобові рослини, деякі види водоростей, гриби, куряче м'ясо, яловичину, свинину, помідори. Ці продукти містять глутамінову кислоту, яка надходить в організм у чистому вигляді.

 

Як діє глутамат натрію ТМ "Клебріг"?

Зазвичай глутамат натрію вважають підсилювачем смаку, що не є правильним. Е621 не посилює сприйнятливість смакових сенсорів безпосередньо. Він відповідає за сприйняття окремого смаку, який його японські дослідники назвали "умамі". Цей виражений смак при поглинанні їжі поєднується з іншими, що дає ефект незвичайного, приємного смаку загалом. Е621 активізує тільки L-глутаматні рецептори, решта на нього не реагують. В організмі мононатрієва сіль розпадається на натрій та глутамінову кислоту, після чого повністю засвоюється.

 

Чим небезпечна добавка Е621?

Інформувати споживачів про всі можливості Е621 необхідно, адже за всіх аргументів хіміків та дієтологів, підозріле ставлення до підсилювача смаку зберігається. Найбільш поширені медійні страшилки: Синтетичний глутамат натрію в кулінарії застосовують для яскравості смаку продуктів із привабливою ціною та низькою якістю. Активно використовують його при виготовленні концентратів - супів, консервів, чіпсів, баночних соусів, сухариків, "фірмових" приправ, бульйонних кубиків. Продукти, що надходять до ринку, проходять декларування відповідність технічному регламенту.

Що станеться, якщо вживати глутамат натрію безконтрольно? Тобто у кількостях, що перевищують рекомендовану норму? Ми отримаємо наступне:

  • головний біль
  • алергія
  • ожиріння
  • захворювання ШКТ
  • аритмія
  • слабкість

У сукупності всі ці симптоми отримали назву "синдром китайського ресторану", тому що глутамат у великій кількості використовується саме у східній кухні.

Купуючи їжу в магазині, ми часто не знаємо, з чого вона складається. Читайте нашу статтю про ще одну харчову добавку, яка користується попитом у харчовій промисловості

 

Звідки міф, що глутамат натрію шкодить здоров'ю?

Витоки міфу - досліди над лабораторними мишами та пацюками. Так, у дослідженні 1969 новонародженим мишам робили ін'єкції значних доз глутамату. Пізніше виявилося, що це викликало неврологічні порушення, а також ожиріння та безпліддя у самок. Потім було проведено ще один експеримент, цього разу над щурами. Вчені півроку пропонували тваринам раціон, 20% якого складала натрієва сіль глутамінової кислоти. У деяких гризунів така дієта спричинила порушення зору.

Проте застосовувати до людини результати обох досліджень неправильно. По-перше, ми споживаємо глутамат не за допомогою підшкірних ін'єкцій. По-друге, з'їсти стільки цієї сполуки, щоб вона склала 20% від щоденного раціону, просто неможливо.

Якщо припустити, що в середньому людина споживає близько 2 кг їжі на день, щоб відчути себе піддослідним щуром, він повинен отримувати по 400 г глутамату натрію. Для порівняння: у типовій порції їжі з додаванням Е621 міститься приблизно 0,5 г цього елемента.

Смертельна доза глутамату становить 16,6 гр/кг маси тіла людини, тоді як смертельна доза кухонної солі – лише 3 гр/кг. Іншими словами, глутамату можна з'їсти у 5,5 разів більше, ніж солі. При цьому ту ж саму варену ковбасу солі закладають 1,8%, а глутамату близько 0,3%. У 6 разів менше!

 

Дозування глутамату натрію ТМ “Клебріг”

Розумно користуючись цим підсилювачем, можна відчувати нові відтінки смаку без шкоди здоров'ю.  Для Е 621 розроблено норму внесення ─ до 10г на 1 кг сировини. Використовують підсилювач смаку у спеціях, прянощах. При виготовленні харчових продуктів дітям до 3 років добавку не застосовують. Добова доза – трохи більше 9 р.

Дозування Глутамату натрію для м'яса

  • шашлик – до 1,5 г
  • шашличний маринад - до 2 г
  • розсіл для ін'єкції - 1,5-2 г
  • індичка, курка – до 1 г
  • фарш, ковбаса, свинина – до 1,5 г
  • яловичина – до 1,5-2 г
Якщо використовувати як заміну солі, використовувати солі глутамату натрію в порції до 5 г на 1 кг м'яса.

 

Чому варто придбати Глутамат натрію саме від ТМ “Клебріг”?

  • Висока якість продукції.
  • Можливість вибору фасування залежно від потреб. У каталозі нашого сайту за посиланням ви можете придбати зручний для вас варіант.
  • Гнучка система цін: що більше одиниць придбаного товару, то нижча ціна товару. До того ж, більшість позицій діють спеціальні акційні пропозиції.
  • Наявність сертифіката, де можна переглянути всі необхідні дані про продукт.
  • Маркування товару та надійність упаковки.
  • Можливість відправлення в день замовлення Новою поштою та по середах та п'ятницях Укрпоштою.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner