Натрій молочнокислий 60%. Рекомендації до застосування Лактату натрію.
Натрій молочнокислий (лактат натрію) – це натрієва сіль молочної кислоти, емпірична формула - C3H5NaO3. Безбарвна прозора рідина, з солонуватим смаком. Він виробляється шляхом ферментації джерела сахаридів, наприклад кукурудзи або буряка, а потім нейтралізується гідроксидом натрію для створення сполуки. Має такі властивості: рН 7,4; Tкип. — 113 °С; Tпл. — 17 °С. Відомий як харчова добавка Е-325, використовується у якості регулятора кислотності, емульгатора та консерванту.
Сфера застосування: миловаріння, косметичні продукти по догляду за шкірою і волоссям, харчова та фармацевтична промисловість.
Зберігати: щільно закритим без доступу світла при температурі не вище 25°С. Є нетоксичною та неподразливою речовиною при використанні в незначних концентраціях. При потраплянні в очі викликає незначне подразнення. Не містить молочного білка. Харчова добавка Е-325 входить в список дозволених харчових добавок в Україні.
Харчова промисловість
- як емульгатор, консервант, антиоксидант, корегулятор смаку. У виробництві хлібобулочних виробів, фруктових і овочевих консерв, варенння, джемів, майонезів, соусів, маргаринів, бульйонів, супів, ковбасних виробів, м’ясних напівфабрикатів, рибопродуктів, твердої карамелі, зефіру, желейного мармеладу, морозива, плавлених сирів
Косметична промисловість
- як буферний агент для регуляції кислотності, ексфоліант, антиоксидант, затримувач вологи (гумектант), емульгатор. У виробництві твердого та рідкого мила, шампуню, кондиціонерів, бальзамів, масок для волосся, гелів для душу, кремів, лосьйонів для зволоження шкіри, засобів для відбілювання зубів
Фармацевтична промисловість
- для лікування аритмій, викликаних передозування антиаритмічних засобів I класу
- внутрішньовенно як джерело бікарбонату для запобігання або контролю легкого та помірного обміну речовин ацидоз у пацієнтів з обмеженим пероральним прийомом (для натрію бікарбонат), окисних процесів які не є серйозними порушеннями
- у вигляді розчину для інфузій як засіб для відновлення лужного стану крові та корекції метаболічного ацидозу
Харчова добавка Е-325 як консервант подовжує терміни зберігання продуктів, покращує органолептичні властивості (смак, колір, зовнішній вигляд, структуру), перешкоджає розшарування продуктів, проявляє антибактеріальні властивості завдяки зниженню процесів гниття і розвитку патогенних бактерій. Крім цього, добавка Е325 підсилює дію антиоксидантів і перешкоджає висиханню продуктів.
Застосовується для всіх видів варених ковбасних виробів, м'ясних напівфабрикатів, виробів з м'яса птиці, рибопродуктів, нарізки, пельменів, регуляції швидкості процесу структуроутворення кондитерських мас з пектином, захисту структуроутворювача від гідролізу. При додаванні в майонези і соуси робить їх менш різкими на смак і сприяє покращенню їх мікробіологічної рівноваги та безпеки. При консервуванні овочів забезпечує однорідність розсолу, покращує смак продукту, що містить маслини, корнішони, томати, цибулі. Використовують для підкислення тіста, надаючи хлібу його характерний смак. Застосування лактату натрію гальмує розвиток патогенних мікроорганізмів.
Гігієнічні норми лактату натрію Е-325 - ДДН не визначено. У спеціальних харчових продуктах і в дитячому харчуванні повинен застосовуватися лише L (+) ізомер. Codex: дозволений в 5 стандартах на харчові продукти в якості регулятора кислотності: фруктові консерви, варення, джеми 2,8-3,5; майонези, маргарини, бульйони і супи.
Рекомендації до застосування
- для збільшення терміну зберігання, підвищення стабільності після розмороження, зменшення втрати маси після варіння, підвищення органолептичних характеристик: для варених ковбас – 2 кг на 10 кг фаршу, додається на стадії обробки знежиреної сировини; для напівфабрикатів - 1,5 кг на 10кг сировини, застосовується шляхом поверхневої обробки великих напівфабрикатів або шляхом введення до складу фаршу рубленних напівфабрикатів; для м'ясних делікатесів - 2 кг в складі розсолів
- як пластифікатор: в морозиво - 600 мг/кг
- у маринад - 6000 мг/кг
- при підготовці оболонки - короткочасне замочування в 2-6% розчині препарату
- як регулятор кислотності
- у виробництві твердої карамелі, зефіру, желейного мармеладу дозволяє знизити в'язкість маси при уварюванні і змінити параметри желювання. Дозування лактату натрію залежить від кислотності середовища і змінюється від 0,15 до 0,24%.
- спільно з іншими лактатами, цитратами і фосфатами застосовується в якості солей що забезпечують плавлення в плавлених сирах
- для відновлення сольової (іонної) рівноваги, необхідної для термостійкості молока, що надходить на стадію згущення, до нього додають солі-стабілізатори, в якості яких можуть виступати лактати у вигляді 10-25% -х водних розчинів, які зв'язують іони кальцію. Доза солі-стабілізатора залежить від термостійкості конкретної партії молока і коливається в межах 0,05-0,4% від маси нормалізуючої суміші.
- Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінникВживання інулін сприяє зниженню рівня глюкози, холестерину й тригліцеридів у крові, зв’язує шкідливі речовини, сприяє відновленню ушкодженої стінки судин, поліпшує кровопостачання, нормалізує обмін речовин. Як пребіотик позитивно впливає на біфідобактеріальну мікрофлору ШКТ, підтримуючи життєдіяльність біфідофлори, він перешкоджає розмноженню сальмонел і колібактерій. Виявляє імуномодулювальну, протипухлинну та протизапальну активність.Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінник
- Амоній тіоціанат. Застосування в аналізіАмоній тіоціанат – це безбарвна кристалічна речовина, яка широко використовується в хімічному аналізі, органічному синтезі та інших галузях.Амоній тіоціанат. Застосування в аналізі