Алюра червоний. Харчовий барвник
Алюра червоний – азобарвник, харчова добавка Е 129, дозволена до застосування у ЄС. Хімічна назва речовини - динатрій 6-гідрокси-5-(2-метокси-5-метил-4-сульфофеніл)азо)-2-нафталенсульфонат. У продаж надходить барвник з вмістом основної речовини 80-85 %, суміжними барвними речовинами, разом з натрій хлоридом і/або натрій сульфатом як основними небарвними компонентами.
Синтезується каплінгом діазотованого 4-аміно-5-метокси-2-метилбензенсульфонової кислоти з 6-гідрокси-2-нафталенсульфоновою кислотою. Продукт очищують та виділяють у вигляді натрієвої солі. Може бути переведений у відповідний алюмінієвий лак - пігмент.
Молекулярна маса 496,4 г/моль. Розчинність за 25 °С: вода – 53,9 г/л, етиловий спирт – 1 мг/100мл, гліцерин – 3 г/100мл, пропіленгліколь – 1,5 г/100мл. Температура плавлення – вище 300 °С. При нагріванні до розкладу виділяються дуже токсичні пари оксидів азоту та сірки. Максимум поглинання у водних розчинах при довжині хвилі 504 нм.
Максимально дозволений вміст барвника алюра червоний у харчових продуктах
- Слабоалкогольні ароматизовані напої (напр. пиво, вино і спиртовмісні охолоджуючі напої) – 200 мг/кг
- Сидр – 200 мг/кг
- Вина, окрім виноградних – 200 мг/кг
- Дистильовані алкогольні напої, з вмістом спирту вище 15 % - 300 мг/кг
- Безалкогольні напої, включно з «спортивними», «енергетичними» напоями та «електролітами» - 150 мг/кг
- Молочні напої з смаковими та ароматичними добавками – 100 мг/кг
- Молочні десерти (напр. пудинг, йогурт) - 300 мг/кг
- Морозиво, шеберти та сорбери – 150 мг/кг
- Десерти на основі злаків та крохмалю (напр. рисовий пудинг, пудинг з тапіоки) – 300 мг/кг
- Какао- та шоколадвмісні продукти – 300 мг/кг
- Спреди та начинки на основі какао – 300 мг/кг
- Кондитерські вироби, цукерки, нуга – 300 мг/кг
- Жувальні гумки – 300 мг/кг
- Печиво, крекери – 300 мг/кг
- Оздоба, топінги, сиропи – 300 мг/кг
- Десерти на основі яєць (напр. заварний крем) – 300 мг/кг
- Десерти на основі жиру, окрім десертів на основі молока – 150 мг/кг
- Фруктові начинки для десертів – 300 мг/кг
- Фруктові пюре, топінги та кокосове молоко – 300 мг/кг
- Десерти на основі фруктів – 300 мг/кг
- Сир – 100 мг/кг
- Аналоги сиру – 100 мг/кг
- Готові морепродукти – 250 мг/кг
- Готова риба та рибні продукти – 300 мг/кг
- Заморожені риба, рибні філе, та морепродукти – 300 мг/кг
- Сухі сніданки, злакові пластівці – 300 мг/кг
- Сухофрукти – 300 мг/кг
- Снеки, чипси – 200 мг/кг
- Горіхи, глазуровані горіхи, суміші горіхів з сухофруктами – 100 мг/кг
- Овочеві консерви, консервовані гриби, морська капуста – 200 мг/кг
- Варення, джеми, желе та мармелади – 100 мг/кг
- Свіжі яйця – 100 мг/кг
- М’ясні та ковбасні вироби - 25 мг/кг
- Гірчиця, кетчуп, майонез та соуси на їх основі – 300 мг/кг
- Продукти спеціального дієтичного призначення – 300 мг/кг
- Функціональні харчові продукти – 50 мг/кг
- Дієтичні добавки – 300 мг/кг
- Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінникВживання інулін сприяє зниженню рівня глюкози, холестерину й тригліцеридів у крові, зв’язує шкідливі речовини, сприяє відновленню ушкодженої стінки судин, поліпшує кровопостачання, нормалізує обмін речовин. Як пребіотик позитивно впливає на біфідобактеріальну мікрофлору ШКТ, підтримуючи життєдіяльність біфідофлори, він перешкоджає розмноженню сальмонел і колібактерій. Виявляє імуномодулювальну, протипухлинну та протизапальну активність.Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінник
- Амоній тіоціанат. Застосування в аналізіАмоній тіоціанат – це безбарвна кристалічна речовина, яка широко використовується в хімічному аналізі, органічному синтезі та інших галузях.Амоній тіоціанат. Застосування в аналізі