Лактат кальцію. У чому полягають користь і шкода Лактату Кальцію для людини.
Лактат кальцію - кальцієва сіль молочної кислоти (кальцій молочнокислий). Використовується в харчовій промисловості як харчова добавка Е-327 - регулятор кислотності, вологоутримуючий агент, емульгуюча сіль, синергіст антиоксидантів.
Порошок білого кольору майже без запаху. Розчинний в холодній воді, добре розчинний в гарячій.
Формула: Ca(C3H5O3)2
Щільність: 1.494 г/см.
Відомий як: Лактат кальцію, к альцій молочнокислий, молочнокислий кальцій, кальцієва сіль молочної кислоти
Найпоширеніша сфера застосування даної речовини - харчова промисловість:
- при консервуванні фруктів, джемів, овочів;
- для виготовлення структурованих наповнювачів для м'ясних виробів, консервів;
- при виробництві майонезів, соусів;
- для поліпшення хлібної продукції;
- для збагачення кисломолочних напоїв, фруктових соків;
- для збільшення поживної цінності дитячого харчування, спортивних лікувальних напоїв;
- в кондитерській промисловості як стабілізатор при виробництві желе, мармеладу, маргаринів.
- використовують в молекулярній гастрономії в якості жиророзчинного.
Лактат кальцію додають в раціони тварин в якості джерела кальцію.
Лактат кальцію в молекулярній кухні
Шоколадні сфери
Інгредієнти
шоколадна суміш:
- цукор 5 г
- ксантанова камедь 0,1 г
- сіль 1 г
- кальцію лактат 2 г
- вода 150 мл
- какао-порошок 30 г
альгінатна баня:
- вода переварена 500 мл
- альгінат натрію 2,5 г
баня для промивання:
- вода переварена 500 мл
Обладнання:
- ложка для сферифікації / друшляк
- силіконова форма з півколами
- блендер
Крок 1. Змішати сухі компоненти – цукор, ксантанову камедь, сіль та лактат кальцію.
Налити воду у блендер, на найслабшому режимі потрохи підмішувати суху суміш допоки всі інгредієнти повністю не гідратуються. Рідина має бути однорідною, без грудочок. Залишити на декілька хвилин до зникнення бульбашок повітря.
Крок 2. Шоколадна рідина, приготована у попередньому кроці може бути використана для оберненої або заморожувальної сферифікації.
Для оберненої сферифікації накрити посудину з шоколадною рідиною та охолодити в холодильнику.
Для заморожувальної сферифікації залити форму рідиною та поставити у морозильну камеру.
Крок 3. Коли сфери охолоджуються чи заморожуються, налити воду у блендер і повільно потрохи додавати альгінат натрію до води при перемішуванні на найнижчій швидкості. Продовжувати блендерити 2-3 хвилини.
Перелити альгінатний розчин у контейнер, накрити кришкою та залишити на годину до повної гідратації та видалення бульбашок повітря.
Крок 3.
Обернена сферифікація: за допомогою ложки чи шприца обережно вилити порцію (кількість залежить від бажаного розміру сфер) шоколадної рідини у альгінатну баню. Якщо за 10 секунд сфера не занурилася в альгінатний розчин, треба обережно полити її розчином. Залишити сферу на 2 хвилини в альгінатному розчині. Обережно вийняти сферу сферифікаційною ложкою чи друшляком та промити у водяній бані. Для видалення зайвої вологи промокнути серветкою низ ложки.
Заморожувальна сферифікація: після повного замерзання обережно перенести шоколадні кульки у альгінатну баню кімнатної температури. Залишити в розчині на 2-3 хвилини. Обережно вийняти сфери сферифікаційною ложкою чи друшляком та промити у водяній бані. Для видалення зайвої вологи промокнути серветкою низ ложки.
Застосування в косметології
В косметології розчин лактату кальцію застосовується для пластифікації альгінатних масок
Рекомендації до застосування:
- 1 чайну ложку лактату кальцію розчинити у 30 мл гарячої води.
- Нанесену на обличчя альгінатну маску збризкати розчином, що вийшов - маска пластифікується.
- Змивається маска «панчохою», просто знімається одним пластом.
Також, використовують для виготовлення зубних паст з ефектом м'якого відбілювання.
У ЧОМУ ПОЛЯГАЮТЬ КОРИСТЬ І ШКОДА ЛАКТАТУ КАЛЬЦІЮ ДЛЯ ЛЮДИНИ
В першу чергу, харчова добавка Е-327 вигідно відрізняється від інших добавок тим, що в ній міститься необхідний для життєдіяльності людини кальцій. При цьому наголошується, що в речовині «лактат кальцію» кальцію більше ніж в глюконат кальцію. Лактат кальцію лікарі рекомендують вживати вагітним, годуючим матерям, активно зростаючим дітям, жінкам, що переживають період після менопаузи, алергікам, тим, хто страждає підвищеною схильністю до кровотеч, шкірними захворюваннями, високою проникністю судин. Речовина буде корисно тим, хто стрімко втрачає кальцій через хронічної діареї, на тлі прийому протисудомних і сечогінних препаратів, глюкокортикоїдів. Кальцій дозволяє зберігати в тонусі гладку і скелетну мускулатуру, забезпечує нормальне згортання крові, передачу нервових імпульсів. Він необхідний тим, хто отруївся фтористой, щавлевої кислоти, солями магнію. Небажано вживати продукти, в яких є лактат кальцію тим, у кого виявлені: вроджена непереносимість лактози, гіперкальціємія, спричинена метастазами в кістках, саркоїдоз, а також атеросклероз, тромбоз. Після вживання лактату кальцію може спостерігатися печія.
- Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінникВживання інулін сприяє зниженню рівня глюкози, холестерину й тригліцеридів у крові, зв’язує шкідливі речовини, сприяє відновленню ушкодженої стінки судин, поліпшує кровопостачання, нормалізує обмін речовин. Як пребіотик позитивно впливає на біфідобактеріальну мікрофлору ШКТ, підтримуючи життєдіяльність біфідофлори, він перешкоджає розмноженню сальмонел і колібактерій. Виявляє імуномодулювальну, протипухлинну та протизапальну активність.Інулін. Харчове волокно, пребіотик, жиро- і цукрозамінник
- Амоній тіоціанат. Застосування в аналізіАмоній тіоціанат – це безбарвна кристалічна речовина, яка широко використовується в хімічному аналізі, органічному синтезі та інших галузях.Амоній тіоціанат. Застосування в аналізі